Daktyle, dzięki swojemu słodkiemu smakowi, świetnie sprawdzają się jako dodatek i składnik deserów, a jednym z pomysłów na ich wykorzystanie jest ciasto daktylowe.

Reklama

Daktyle wpływają korzystnie na proces trawienia, gdyż są bogatym źródłem błonnika. Przywracają również równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Są źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpłyną na samopoczucie i usprawnią pracę układu nerwowego. Pomagają także kontrolować poziom stężenia złego cholesterolu we krwi, chroniąc tym samym układ sercowo-naczyniowy.

Przepis na ciasto daktylowe

Składniki masy:

  • pokrojone daktyle (2 szklanki),
  • wywar z zielonej herbaty (1 szklanka).

Składniki ciasta:

Zobacz także
  • płatki owsiane (500 gramów),
  • sezam (300 gramów),
  • słonecznik łuskany (300 gramów),
  • dynia łuskana (100 gramów),
  • wywar z zielonej herbaty (1/4 szklanki),
  • olej rzepakowy (3/4 szklanki),
  • cynamon (1/2 łyżeczki).

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Składniki masy zagotować i gotować ok. 20 minut do momentu aż daktyle zmiękną.
  • Produkty na ciasto wymieszać i połowę przełożyć na blachę.
  • Na warstwie ciasta umieścić masę daktylową.
  • Przykryć masę daktylową wymieszaną masą z owsem.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC.
  • Ciasto piec około 20 minut do uzyskania delikatnie złotego koloru.
  • Idealnie, jeśli ciasto może pozostać w lodówce na noc.
  • Ciasto można podawać z gęstym jogurtem i syropem owocowym.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama