Ciasteczka owsiane to szybka i łatwa przekąska pomiędzy daniami głównymi Zdrowe ciasteczka owsiane przygotujesz w niespełna 30 minut. Są niskokaloryczne. W 100 g owsianych domowych ciasteczek w wersji fit jest 197 kcal.

Reklama

Głównym składnikiem ciasteczek są płatki owsiane. Płatki obniżają poziom cholesterolu. Wspomagają układ trawienny. Zapobiegają miażdżycy i spowalniają procesy starzenia.

Kalorie w ciastkach owsianych

Kaloryczność ciastek owsianych zależy od tego, z jakich składników korzystasz, przygotowując domowy wypiek. W 100 g ciasteczek owsianych przygotowanych w wersji fit z 250 g musu jabłkowego, jajka, szczypty cynamonu i 250 g płatków owsianych znajduje się 197 kcal. Dla porównania w 100 g gotowych ciasteczek owsianych, dostępnych do kupienia w sklepie, w których składzie znajduje się m.in. cukier, płatki owsiane (15%), mąka pszenna, masło, suszone jabłka (9%), pasteryzowane jaja i substancje spulchniające, jest 430 kcal.

Dietetyczne ciastka owsiane z jabłkami bez cukru

Czas wykonania: 30 minut

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 średniej wielkości jabłka,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki wody,
  • 250 g płatków owsianych,
  • szczypta cynamonu.

Sposób wykonania:

1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Wrzuć jabłka do garnka z grubym dnem, wlej wodę i sporadycznie mieszając podduś na ogniu przez ok. 10 minut.

3. Kiedy jabłka zmiękną, zdejmij je z ognia, dodaj szczyptę cynamonu i zmiksuj na gładki mus blenderem.

4. Do wystudzonego musu dodaj jajko i płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

5. Z masy jabłkowo-owsianej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczaj, nadając im formę ciasteczek.

6. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym.

7. Ciasteczka piecz przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180º.

Ciastka owsiane z mąką razową i bakaliami

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ¼ szklanki miodu,
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • ½ szklanki pszennej mąki razowej,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ szklanki mieszanki bakalii,
  • 1½ szklanki płatków owsianych.

Sposób wykonania:

1. Do głębokiej miski wbij jajko, dodaj miód i olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.

2. W drugiej misce wymieszaj obie mąki, płatki owsiane, cynamon i sodę.

3. Bakalie posiekaj na mniejsze kawałki.

4. Składniki płynne połącz z mokrymi, dodaj bakalie i całość starannie wymieszaj.

5. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.

6. Piekarnik nagrzej do 180º.

7. Ciastka wykładaj na blaszkę za pomocą łyżki stołowej.

8. Ciasteczka owsiane piecz na złoty kolor przez ok. 10 minut.

Ciastka owsiane z bananem i miodem

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 banany,
  • 1 łyżka masła (w temperaturze pokojowej),
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 2 łyżki pestek słonecznika.

Sposób wykonania:

1. W jednej misce wymieszaj masło, miód, płatki owsiane, cynamon, siemię lniane i słonecznik

2. Banany obierz, rozgnieć widelcem i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.

4. Piekarnik nagrzej do 180º.

5. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je ugnieć, tak, aby zyskały kształt ciasteczek i układaj na blaszce do pieczenia.

6. Ciasteczka piecz na złoty kolor ok. 20 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama