Jak zrobić białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie? Przepis

pętka białej kiełbasy
Fot. ©O.B./Fotolia.com

Biała kiełbasa pieczona nadaje się i na wielkanocne śniadanie, i na świąteczny obiad. Zimny sos chrzanowy i świeży chleb z chrupiącą skórką wraz z pieczoną białą kiełbasą zadowolą nawet wybrednych smakoszy. W wersji obiadowej kiełbasa biała sprawdzi się z puree i surówką z czerwonej kapusty.

Biała kiełbasa nazywa się tak ze względu na swój jasny kolor. Robi się ją z wieprzowiny, czasem z domieszką mięsa wołowego. Jest średnio rozdrobniona. Charakterystyczną cechą białej kiełbasy jest jej aromat. Zawdzięcza go dodatkowi dużej ilości czosnku oraz majeranku. Dzięki temu wybornie smakuje z jabłkami, cebulą, chrzanem i świetnie sprawdza się jako dodatek do barszczu białego lub żurku.

Jak zrobić białą kiełbasę w piekarniku? Przepis na białą kiełbasę

Kiełbasa biała surowa lub parzona powinna być przyrządzona krótko po zakupie, ponieważ jest to produkt nietrwały. Biała kiełbasa pieczona może spędzić w lodówce kilka dni.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: wołowina po syczuańsku

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego.

Składniki (na 6 porcji):

  • 12 białych kiełbasek (surowych),
  • 3 duże cebule,
  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 2 łyżki octu,
  • sól, pieprz, majeranek, opcjonalnie tymianek i sos sojowy.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kiełbaski umyj i osusz, ponakłuwaj widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Dzięki temu nie popękają podczas pieczenia.
  • Cebule pokrój w piórka, a jabłka w plasterki. Wybierz takie jabłka, które są najlepsze do obróbki termicznej, np. renety, antonówki, szampiony, ewentualnie lobo lub kortlandy.
  • W miseczce wymieszaj miód, musztardę, ocet, sól i pieprz oraz majeranek – ilość soli, pieprzu i majeranku do smaku. Opcjonalnie możesz dodać do powstałego sosu 2 łyżki sosu sojowego oraz szczyptę suszonego tymianku, co zintensyfikuje smak potrawy.
  • Posmaruj dno naczynia żaroodpornego olejem i ułóż na nim kiełbaski.
  • Dodaj wymieszane z sosem jabłka i cebule. Możesz wymieszać je z kiełbaskami lub zostawić w formie pierzynki.
  • Przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz 30 do 40 minut (do upieczenia kiełbasy), a następnie zdejmij pokrywkę z naczynia i piecz jeszcze 15 do 20 minut w temperaturze 200°C, żeby biała kiełbasa się przyrumieniła.
  • Białą kiełbasę pieczoną z jabłkami i cebulą podawaj gorącą.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady