Jak zrobić baghrir? Przepis na naleśniki marokańskie z tysiącem dziur

Naleśniki z dziurami podane z miodem i gorącą herbatą.
Fot. ©sablinstanislav/stock.adobe.com

Marokańskie naleśniki, nazywane również Baghrir, są bardzo lekkie i pełne niewielkich otworów, które tworzą się w czasie smażenia, za sprawą dodania do ciasta drożdży. Smaczny posiłek idealnie sprawdza się jako pomysł na śniadanie bądź słodki deser w ciągu dnia. Naleśniki wyśmienicie smakują z miodem lub posmarowane masłem.

 

Tradycyjne naleśniki marokańskie, jakie określa się mianem, naleśników z tysiącem dziur, podaje się ze specjalną pastą. Amlou to pasta wytwarzana z prażonych migdałów oraz oleju arganowego, którą można dodatkowo dosłodzić miodem. Treściwą przekąskę można kupić w marokańskich sklepach z ekologiczną żywnością, np. za pośrednictwem Internetu.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie pieczarkowym

 

Marokańskie naleśniki – przepis, krok po kroku

 

Potrzebujesz:

  • drobnego sitka,   
  • miski,   
  • patelni do smażenia naleśników.

 

Składniki:

  • 500 g semoliny (jest to rodzaj mąki gruboziarnistej, jaką wytwarza się z twardej pszenicy i wykorzystuje do produkcji, między innymi, kuskusu i makaronów),
  • 150 g mąki pszennej,   
  • 15 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania),
  • szczypta cukru,
  • masło ghee, czyli masło klarowane (do smażenia),
  • szczypta soli,   
  • letnia, przegotowana woda.

 

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuść w odrobinie letniej wody z dodatkiem cukru i łyżką mąki pszennej.
  • Odstaw składniki, aż zaczną pracować (na ok. 15 minut).
  • Semolinę wymieszaj z pozostałą mąką pszenną i przesiej za pomocą sitka do miski.    
  • Do mąki dodaj sól, drożdże oraz wodę (wlewaj ją powoli).        
  • Całość delikatnie wymieszaj (ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).   
  • Na patelni rozpuść masło klarowane i wylej ciasto na naleśniki (powinno być dość grube).   
  • Naleśniki smaż tylko z jednej strony (dzięki temu powstaną charakterystyczne dziury na ich powierzchni).
  • Naleśnik jest gotowy, gdy jego wierzchnia strona przestanie się kleić.

   

Smacznego!

 

Baghrir podawaj na ciepło, polane miodem lub posmarowane cienką warstwą masła. Marokańskie naleśniki to idealna propozycja na śniadanie dla dzieci czy słodki podwieczorek dla domowników.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady