Prosty przepis na babeczki z kruchego ciasta i aromatycznego sosu chrzanowego z dodatkiem łososia wędzonego

wytrawna babeczka muffinka
Fot. ©Chepko Danil/Fotolia.com

Kruche ciasto, sos chrzanowy i łosoś wędzony to składniki, z których powstają smaczne babaczki na słono, które sprawdzają w formie przekąski na imprezę. Nadzienie do babeczek przygotowuje się 10 minut. Babeczki na słono najlepiej smakują podane na zimno i stanowią oryginalną przekąskę, zarówno na eleganckim bankiecie, jak i domowym spotkaniu ze znajomymi.

Przepis na babeczki można dowolnie modyfikować. Ciekawym pomysł na przekąski to zastąpienie kruchego ciasta makaronem. Muffinki z makaronu można wykonać na bazie sera pleśniowego, świeżych ziół, śmietany oraz czosnku.

Wytrawne babeczki - przepis, krok po kroku

Gotowe spody do babeczek można kupić w sklepie. Kruche ciasto będzie jednak smakowało znacznie lepiej, gdy przygotuje się je własnoręcznie z: mąki, masła, jajek, wody i odrobiny soli kuchennej.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa czosnkowa

Potrzebujesz:

  • foremek na babeczki,
  • maszynki do mielenia mięsa.

Składniki na kruche ciasto (spody do babaeczek):

  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 g masła roślinnego,
  • 2 żółtka kurzych jaj,
  • szczypta soli,
  • 1/5 szklanki zimnej wody.

Składniki na nadzienie do babeczek:

  • 100 g łososia wędzonego,
  • 1/5 łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • garść posiekanego koperku.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Składniki na spody do babeczek zagnieć, dolewając stopniowo wody, tak aby powstało kruche ciasto.
  • Foremki posmaruj odrobiną masła.
  • Zagłębienie foremek dokładnie obtocz w cieście i odetnij wystające brzegi.
  • Spód każdej z babeczki ponacinaj lekko widelcem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz całość przez 20 minut.
  • Łososia rozdrobnij w maszynce do mielenia mięsa.
  • Rybę połącz z 1 łyżeczką chrzanu.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą: musztardę, ocet jabłkowy, miód, posiekany koper i ½ łyżeczki chrzanu.
  • Upieczone i ostudzone babeczki na słono wypełnij musem z chrzanu i łososia i polej chrzanowo-musztardowym sosem.

Gotowe!

Gotowe babeczki na słono można ozdobić odrobiną świeżego kopru. Osoby, które lubią kwaśne smaki, mogą zmielonego łososia wędzonego skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady