Prosty przepis na babeczki z kruchego ciasta i aromatycznego sosu chrzanowego z dodatkiem łososia wędzonego

wytrawna babeczka muffinka
Fot. ©Chepko Danil/Fotolia.com

Kruche ciasto, sos chrzanowy i łosoś wędzony to składniki, z których powstają smaczne babaczki na słono, które sprawdzają w formie przekąski na imprezę. Nadzienie do babeczek przygotowuje się 10 minut. Babeczki na słono najlepiej smakują podane na zimno i stanowią oryginalną przekąskę, zarówno na eleganckim bankiecie, jak i domowym spotkaniu ze znajomymi.

Przepis na babeczki można dowolnie modyfikować. Ciekawym pomysł na przekąski to zastąpienie kruchego ciasta makaronem. Muffinki z makaronu można wykonać na bazie sera pleśniowego, świeżych ziół, śmietany oraz czosnku.

Wytrawne babeczki - przepis, krok po kroku

Gotowe spody do babeczek można kupić w sklepie. Kruche ciasto będzie jednak smakowało znacznie lepiej, gdy przygotuje się je własnoręcznie z: mąki, masła, jajek, wody i odrobiny soli kuchennej.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: śledzie ze śliwką w śmietanie

Potrzebujesz:

  • foremek na babeczki,
  • maszynki do mielenia mięsa.

Składniki na kruche ciasto (spody do babaeczek):

  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 g masła roślinnego,
  • 2 żółtka kurzych jaj,
  • szczypta soli,
  • 1/5 szklanki zimnej wody.

Składniki na nadzienie do babeczek:

  • 100 g łososia wędzonego,
  • 1/5 łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • garść posiekanego koperku.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Składniki na spody do babeczek zagnieć, dolewając stopniowo wody, tak aby powstało kruche ciasto.
  • Foremki posmaruj odrobiną masła.
  • Zagłębienie foremek dokładnie obtocz w cieście i odetnij wystające brzegi.
  • Spód każdej z babeczki ponacinaj lekko widelcem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz całość przez 20 minut.
  • Łososia rozdrobnij w maszynce do mielenia mięsa.
  • Rybę połącz z 1 łyżeczką chrzanu.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą: musztardę, ocet jabłkowy, miód, posiekany koper i ½ łyżeczki chrzanu.
  • Upieczone i ostudzone babeczki na słono wypełnij musem z chrzanu i łososia i polej chrzanowo-musztardowym sosem.

Gotowe!

Gotowe babeczki na słono można ozdobić odrobiną świeżego kopru. Osoby, które lubią kwaśne smaki, mogą zmielonego łososia wędzonego skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady