3 przepisy na Wielkanoc: jajka wielkanocne ze śledziem, łososiem i tuńczykiem

Jajka faszerowane na Wielkanoc ze śledziem.
Fot. ©iMarzi/Fotolia.com

Jajka faszerowane to najczęściej przygotowywana potrawa na wielkanocny stół. Farsz można wykonać ze śledzia, łososia lub tuńczyka. Jajka wystarczy ugotować na twardo, delikatnie usunąć żółtko a w jego miejsce nałożyć rybną pastę. Potrawę wielkanocną można udekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.

 

Jajka faszerowane to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych. Zazwyczaj farsz wykonuje się ze smażonych pieczarek, szynki, majonezu, żółtego sera czy kiszonych ogórków. Jajka na twardo doskonale komponują się również ze smakiem ryby, np.: tuńczyka, łososia, a także śledzia.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

 

Przepis na jajka faszerowane rybną pastą

 

Jajka faszerowane to błyskawiczna w przygotowaniu potrawa, która idealnie sprawdza się jako przekąska na wielkanocny stół. Po ugotowaniu jajek na twardo wystarczy przekroić każde z nich na pół i bardzo delikatnie usunąć z ich wnętrza ścięte żółtko. Przygotowaną pastą rybną wypełnia się wolne miejsce i całość obsypuje drobno posiekanym szczypiorem lub rzeżuchą.

 

Farsz śledziowy do jajek

 

Składniki:

  • 2 filety śledziowe,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • żółtka z jajek,
  • szczypta pieprzu.

 

Sposób przygotowania:

  • Śledzie dokładnie wymocz w wodzie i posiekaj w bardzo drobne kawałki.
  • Ugotowane żółtka jajek rozgnieć widelcem.
  • Dodaj rybę, sok z cytryny, pieprz oraz majonez i dokładnie wymieszaj.

 

Gotowe!

 

Farsz łososiowy do jajek

 

Składniki:

  • łosoś wędzony w plastrach (100 g),
  • żółtka z jajek,
  • ½ cebuli,
  • szczypta świeżego kopru,
  • 2 łyżki sosu tatarskiego,
  • szczypta czarnego pieprzu.

 

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj w drobną kostkę łososia oraz cebulę.
  • Dodaj rozgniecione widelcem żółtka jajek i posiekany koperek.
  • Połącz całość z sosem tatarskim oraz pieprzem.

 

Gotowe!

 

Pasta z tuńczyka do jajek

 

Składniki:

 

Sposób przygotowania:

  • Wyjmij tuńczyka z puszki i odsącz z nadmiaru wody.
  • Rybę posiekaj i dodaj do niej roztarte widelcem ugotowane żółtka z jajek.
  • Pastę wymieszaj z majonezem i chrzanem.

 

Gotowe!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje