Jak przygotować twarde pierniczki na choinkę? Przepis na ciemne i jasne pierniczki ozdobne

Na stole leży bardzo dużo kolorowych pierniczków do jedzenia w różnych kształtach.
Fot. ©pilipphoto/Fotolia.com

Pierniczki na choinkę powinny być twarde, wycięte w różne wzory i bogato ozdobione lukrem. Ciastka będą zdatne do zjedzenia nawet kilka tygodni po upieczeniu. Nie jedz jednak pierników z choinki, gdyż mogą być zanieczyszczone brudem i kurzem.

 

Pierniki powstały w średniowieczu na terenach dzisiejszej Holandii. W Polsce uchodzą za tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka

Jakie powinny być pierniczki na choinkę?

Pierniki na choinkę stanowią niskobudżetową i efektowną ozdobę świąteczną. Pieczenie ich razem z dziećmi to świetna zabawa dla całej rodziny i dobry pretekst do przedświątecznych spotkań towarzyskich. Ciastka upieczesz tak samo, jak te do jedzenia. Ważne jednak, by pierniki na choinkę były:

  • twarde – dzięki temu nie będą się kruszyć i zachowają swój kształt przez kilka tygodni. Pierniki staną się twardsze dzięki zawartości dużej ilości mąki;
  • wycięte w interesujące wzory – w ten sposób zyskają ładny i ciekawy kształt. Na choince zawieś ciastka wycięte w serca, dzwonki, precle, koła, romby czy gwiazdy. Każde z nich powinno mieć dziurkę, przez którą przełożysz nitkę lub cienki sznurek;
  • bogato ozdobione lukrem – pierniki po upieczeniu nie wyglądają zbyt interesująco. Uroku dodadzą im dekoracje z różnych kolorów lukru.

 

Część choinkowych pierników możesz schować do pudełka i jeść przez kolejne tygodnie. Resztę powieś na choince. Te ciastka nie nadają się już do jedzenia, gdyż zostają oblepione przez brud, kurz i drobnoustroje. Jeśli pierniki przetrwają sezon, przetrzymaj je na kolejne Boże Narodzenie. W ten sposób w przyszłym roku zaoszczędzisz czas na tworzenie ozdób choinkowych.

Szybkie pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę możesz przygotować już w pół godziny. Te z dodatkiem kakao będą ciemniejsze niż pozostałe.

 

Składniki (na 50 ciastek):

  • 250 gramów mąki pszennej,
  • 250 gramów mąki żytniej,
  • 250 gramów masła,
  • 50 gramów cukru,
  • 50 gramów miodu,
  • 50 gramów kakao,
  • 2 żółtka jaj,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka imbiru,
  • 1 łyżka kardamonu,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

 

Składniki na lukier:

  • 200 gramów cukru pudru,
  • 2 białka jaj.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej przez sito.
  • Żółtka jaj utrzyj z cukrem.
  • W rondlu rozpuść masło i miód. Dodaj cukier, jajka, sodę i przyprawy. Połowę masy połącz z częścią mąki i kakao. Pozostałe składniki wymieszaj.
  • Z obu części zagnieć oddzielne placki. Każdą z nich rozwałkuj na cienko.
  • Z ciasta wytnij pierniki.
  • Ciastka piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Białka jaj utrzyj z cukrem pudrem, by powstał lukier.
  • Gdy wyjmiesz pierniki z piekarnika, zrób w każdym z nich dziurkę patyczkiem do szaszłyków. Najlepiej by nie była zbyt widoczna i znajdowała się przy krawędzi wypieku, ale nie za blisko, by nie ukruszyć ciastka.
  • Ciastka posmaruj lukrem. Możesz zrobić to za pomocą pędzla lub specjalnych pisaków. Użyj wyobraźni, by stworzyć ciekawe wzory. Jeśli chcesz, by lukier miał różne odcienie, użyj barwników spożywczych.
  • Przez dziurki w piernikach przełóż nitki lub cienkie sznureczki. Ciastka zawieś na choince.

 

Dobra rada: Ciasto na pierniki będzie bardziej aromatyczne, jeśli schowasz je do lodówki na kilka dni. 

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje