Przepis na roladki z kurczaka, sałatkę i pizzę z prosciutto – szynką parmeńską

Pizza z prosciutto
Fot. © pinacolada77/Fotolia.com

Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.  

 

Szynka parmeńska jest wędliną o wielowiekowej tradycji – jej smak docenili już starożytni Rzymianie. Jest ona wytwarzana z udźców wieprzowych w północnej części Włoch. Szynka parmeńska, ze względu na małą zawartość soli, nazywana jest również słodką szynką. Co istotne, prosciutto dojrzewa przez ok. rok. Największą wartość ma szynka, która waży ok. 8 kg. 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ptysie z kremem

Roladki z kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 

Potrzebujesz: 

  • noża,
  • tłuczka do rozbijania mięsa,
  • foremki do piekarnika,
  • wykałaczek.

 

Składniki (na cztery porcje): 

  • dwie piersi z kurczaka (opcjonalnie jednej podwójnej),
  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • łyżeczka zmielonego czosnku,
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej. 

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności:  łatwe 

 

Sposób przygotowania:

1. Dwie piersi z kurczaka pokrój na cztery równe części (tak, żeby powstały cztery plasterki), a następnie rozbij je przy pomocy tłuczka.

2. Rozbite piersi z kurczaka posyp czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi. 

3. Na środek każdej z piersi z kurczaka nałóż suszone pomidory, a następnie roladkę owiń szynką parmeńską (dla ułatwienia możesz wbić wykałaczki).

4. Na koniec włóż roladki do foremki, a następnie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 25-30 minut. Podawaj na obiad z ziemniakami lub z frytkami. 

Sałatka z szynką parmeńską 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • salaterki.

 

Składniki:  (na cztery porcje): 

  • 150 g rukoli,
  • 150 g szynki parmeńskiej,
  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych,
  • kilka oliwek,
  • 2 łyżki stołowe octu balsamicznego,
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Czas przygotowania: 15-20 minut

Stopień trudności:  bardzo łatwe.

 

Sposób przygotowania: 

1. Umytą rukolę włóż do półmiska, a następnie dodaj do niej pokrojoną w kostkę mozzarellę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, oliwki, a także zawinięte kawałki szynki parmeńskiej. 

2. Następnie przygotuj dressing do sałatki z sosu balsamicznego, oliwy z oliwek, cukru, soli i pieprzu. 

Pizza z szynką parmeńską

Potrzebujesz:

  • noża,
  • foremkę na pizzę,
  • naczynie do ciasta.

 

Składniki na ciasto: (na cztery porcje):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml przegotowanej wody,
  • 25 g drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. 

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • pół puszki pomidorów,
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczkę suszonego oregano,
  • sól, pieprz i cukier od smaku.

 

Dodatki do pizzy:

  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • 5 plasterków pokrojonej szynki parmeńskiej,
  • kilkanaście czarnych oliwek,
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych,
  • 200 g rukoli,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii. 

 

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności:  łatwe

 

Sposób przygotowania: 

1. Drożdże rozpuść w 50 ml wody, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce

2. Po wyrośnięciu ciasta, dodaj do niego pozostałą część mąki, oliwę, resztę wody, a następnie wyrabiaj je przez ok. 15 minut i pozostaw pod przykryciem na około godzinę.

3. Następne przygotuj sos pomidorowy: ugotuj pomidory, dodaj do nich oregano i pieprz, pozostaw na ogniu przez ok. 10 minut, ciągle mieszając. 

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, a następnie posmaruj równomiernie sosem pomidorowym

5. Na ciasto posmarowane sosem pomidorowym rozłóż składniki wedle uznania, a następnie wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

6. Po wyjęciu posyp pizzę rukolą i świeżą bazylią. 

 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady