Przepis na roladki z kurczaka, sałatkę i pizzę z prosciutto – szynką parmeńską

Pizza z prosciutto
Fot. © pinacolada77/Fotolia.com

Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.  

 

Szynka parmeńska jest wędliną o wielowiekowej tradycji – jej smak docenili już starożytni Rzymianie. Jest ona wytwarzana z udźców wieprzowych w północnej części Włoch. Szynka parmeńska, ze względu na małą zawartość soli, nazywana jest również słodką szynką. Co istotne, prosciutto dojrzewa przez ok. rok. Największą wartość ma szynka, która waży ok. 8 kg. 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z kurczakiem i warzywami

Roladki z kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 

Potrzebujesz: 

  • noża,
  • tłuczka do rozbijania mięsa,
  • foremki do piekarnika,
  • wykałaczek.

 

Składniki (na cztery porcje): 

  • dwie piersi z kurczaka (opcjonalnie jednej podwójnej),
  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • łyżeczka zmielonego czosnku,
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej. 

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności:  łatwe 

 

Sposób przygotowania:

1. Dwie piersi z kurczaka pokrój na cztery równe części (tak, żeby powstały cztery plasterki), a następnie rozbij je przy pomocy tłuczka.

2. Rozbite piersi z kurczaka posyp czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi. 

3. Na środek każdej z piersi z kurczaka nałóż suszone pomidory, a następnie roladkę owiń szynką parmeńską (dla ułatwienia możesz wbić wykałaczki).

4. Na koniec włóż roladki do foremki, a następnie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 25-30 minut. Podawaj na obiad z ziemniakami lub z frytkami. 

Sałatka z szynką parmeńską 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • salaterki.

 

Składniki:  (na cztery porcje): 

  • 150 g rukoli,
  • 150 g szynki parmeńskiej,
  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych,
  • kilka oliwek,
  • 2 łyżki stołowe octu balsamicznego,
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Czas przygotowania: 15-20 minut

Stopień trudności:  bardzo łatwe.

 

Sposób przygotowania: 

1. Umytą rukolę włóż do półmiska, a następnie dodaj do niej pokrojoną w kostkę mozzarellę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, oliwki, a także zawinięte kawałki szynki parmeńskiej. 

2. Następnie przygotuj dressing do sałatki z sosu balsamicznego, oliwy z oliwek, cukru, soli i pieprzu. 

Pizza z szynką parmeńską

Potrzebujesz:

  • noża,
  • foremkę na pizzę,
  • naczynie do ciasta.

 

Składniki na ciasto: (na cztery porcje):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml przegotowanej wody,
  • 25 g drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. 

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • pół puszki pomidorów,
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczkę suszonego oregano,
  • sól, pieprz i cukier od smaku.

 

Dodatki do pizzy:

  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • 5 plasterków pokrojonej szynki parmeńskiej,
  • kilkanaście czarnych oliwek,
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych,
  • 200 g rukoli,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii. 

 

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności:  łatwe

 

Sposób przygotowania: 

1. Drożdże rozpuść w 50 ml wody, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce

2. Po wyrośnięciu ciasta, dodaj do niego pozostałą część mąki, oliwę, resztę wody, a następnie wyrabiaj je przez ok. 15 minut i pozostaw pod przykryciem na około godzinę.

3. Następne przygotuj sos pomidorowy: ugotuj pomidory, dodaj do nich oregano i pieprz, pozostaw na ogniu przez ok. 10 minut, ciągle mieszając. 

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, a następnie posmaruj równomiernie sosem pomidorowym

5. Na ciasto posmarowane sosem pomidorowym rozłóż składniki wedle uznania, a następnie wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

6. Po wyjęciu posyp pizzę rukolą i świeżą bazylią. 

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady