Potrawy z kurczaka na co dzień: zapiekanka, szaszłyki i grillowane kanapki

Wielka kanapka z kurczakiem, warzywami i ciemnym chlebem.
Fot. ©ruslan_100/Fotolia.com

Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.

 

Mięso z kurczaka jest delikatne i soczyste. Dobrze komponuje się z aromatycznymi dodatkami, takimi jak kminek, czosnek, kurkuma i kolendra.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl- Tyrolskie naleśniki

Szaszłyki z kurczaka, cukinii, papryki i cebuli

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • miski,
  • łyżki,
  • patelni grillowej,
  • wykałaczek.

Składniki na 5 porcji:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka (najlepiej czerwona),
  • 1 cebula,
  • 1 cytryna,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 12 ml miodu,
  • 5 g kurkumy,
  • 5 g oregano,
  • szczypta ostrej papryki, soli morskiej, białego pieprzu i kolendry.

Sposób wykonania:

  • Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i posiekaj na ćwiartki.
  • Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  • Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, oprósz przyprawami, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
  • Kurczaka i warzywa nadziej na wykałaczki w dowolnej kolejności i piecz na grillu lub patelni grillowej przez około 15 minut. Mięso systematycznie obracaj, piekąc po 2-3 minuty na każdej ze stron.
  • Tuż przed zdjęciem z rusztu, szaszłyki posmaruj miodem i skrop sokiem z cytryny.
  • Podawaj z sosem tzatziki lub sosem słodko-pikantnym.

Smacznego!

Kanapka z kurczakiem, bagietką i warzywami

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni grillowej.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 1 bagietka,
  • 4 liście sałaty karbowanej,
  • 1 ogórek,
  • 1 czerwona cebula,
  • szczypta soli morskiej i białego pieprzu,
  • dwie gałązki kolendry,
  • 12 ml oliwy z oliwek,
  • pół limonki,
  • 5 g kminku,
  • 5 g kminu rzymskiego,
  • 10 g słodkiej papryki,
  • szczypta chili (często zapisywanej jako chilli).

Sposób wykonania:

  • Filety z kurczaka umyj i usuń tłuste elementy.
  • Mięso lekko rozbij tłuczkiem i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Filety oprósz kminem rzymskim, kminkiem, słodką papryką i chili.
  • Pół porcji oliwy rozgrzej na patelni grillowej i ułóż mięso z kurczaka.
  • Flety smaż do zarumienia po obu stronach (około 8-10 minut).
  • Ogórek umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  • Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  • Z limonki wyciśnij sok.
  • Bagietki przekrój wzdłuż i połóż na 2-3 minuty na rozgrzanej patelni grillowej.
  • Pieczywo skrop pozostałą częścią oliwy z oliwek.
  • Mięso pokój w plastry (około 1, 5 cm) i ułóż na bagietkach.
  • Na każdej bagietce połóż po dwa liście sałaty, kilka plastrów ogórka i posyp cebulą.
  • Kanapki skrop sokiem z limonki i udekoruj gałązkami kolendry.

Smacznego!

Zapiekanka z kurczakiem, makaronem, pomidorami, papryką i żółtym serem

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • drewnianej łyżki,
  • praski do czosnku,
  • naczynia żaroodpornego,
  • tarki.

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g ugotowanego makaronu świderki,
  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka (najlepiej czerwona),
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 ml wody,
  • 12 ml oleju.

Sposób wykonania:

  • Umyj warzywa i pierś kurczaka.
  • Z pomidorów zdejmij skórkę a z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokój w paski.
  • Pierś kurczaka oczyść z tłustych elementów i pokrój w cienkie paski.
  • Cebulę obierz i posiekaj w pióra.
  • Olej rozgrzej na patelni i dodaj kurczaka.
  • Mięso oprósz solą i pieprzem i smaż około 5-7 minut.
  • Do piersi kurczaka dodaj warzywa. Całość duś pod przykryciem przez 10 minut.
  • Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i wodę.
  • Całość zamieszaj drewnianą łyżką i duś jeszcze przez 5 minut.
  • Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na makaron wyłóż warzywa z sosem.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i posyp nim powierzchnię zapiekanki na 5 minut przez końcem pieczenia.

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje