Przepis na kotlety z jajek ugotowanych na twardo

dłonie dwóch osób rozbijające jaja w miseczce
Fot. ©hakase420/Fotolia.com

Kotlety z jajek to danie, które może być podawane na obiad lub na kolację. Nadaje się też jako lunch na wynos. To danie wegetariańskie, które łatwo można zmodyfikować tak, by najbardziej odpowiadało indywidualnym smakom.

Potrawy z jajek na obiad są mało popularne, chociaż mogą być pożywne i pyszne. W tradycyjnej polskiej kuchni można spotkać m.in. jajko sadzone z ziemniakami czy makaron z jajkiem i dodatkiem szczypiorku. Z dodatkiem mięsa robi się jako potrawę z jajek na obiad np. jajka po szkocku.

Potrawy z jajek na obiad – przepis na kotlety z jajek

Kotlety z jajek możesz podawać z ziemniakami czy frytkami. Dobrze smakują z różnymi surówkami lub miksem sałat z dodatkiem świeżych pomidorów, rzodkiewek czy ogórka. Warto też podać do nich sos, np. majonezowo-chrzanowy czy czosnkowy, opcjonalnie także tatarski, który przełamie swoją kwasowością słodycz jajek.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić naleśniki (ZAJAWKA)

Potrzebujesz:

  • miski,
  • patelni.

Składniki (na 4 porcje):

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko.
  • 1 łyżka bułki tartej ­+ bułka tarta do obtoczenia kotletów z jajek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia, np. masło klarowane.

Czas przygotowania: 20 minut (opcjonalnie + dwie godziny chłodzenia kotletów przed smażeniem)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane jajka rozdrobnij widelcem w misce.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  • Uformuj zwarte kotlety z jajek – 4 sztuki. Obtocz je w bułce tartej. Opcjonalnie włóż kotlety do lodówki na około 2 godziny.
  • Usmaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Najlepsze do smażenia jest masło klarowane, które doda kotletom wyjątkowego smaku. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony na rumiany kolor.

Wskazówka: Jeśli przed smażeniem włożysz kotlety z jajek do lodówki, będą bardziej zwarte podczas smażenia i się nie rozpadną.

Wskazówka 2: Żeby smak kotletów był bardziej wyrazisty, możesz dodać do nich odrobinę ostrej czerwonej papryki.

Wskazówka 3: Jedno ugotowane jajko możesz zastąpić 2 łyżkami startego żółtego sera, np. cheddara czy parmezanu.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady