Prosty przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku
Fot. © minadezhda/Fotolia.com

Ryba po grecku pomimo swojej nazwy weszła już do kanonu potraw, które najczęściej goszczą na polskim wigilijnym stole. Smakuje nawet osobom, które nie przepadają za rybami, ponieważ warzywa zabijają nieprzyjemny dla niektórych, posmak ryby.

 

Składniki:

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z kajmakiem i jabłkami

 

  • 300 g filetów ze świeżych ryb, najlepiej dorsza lub sandacza,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 2 średniej wielkości pietruszki,
  • pół dużego selera,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pieprz do smaku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • cytryna (do dekoracji),
  • natka pietruszki (do dekoracji).

 

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przyrządzenia:

 

Usmaż rybę na oleju i przełóż do innego naczynia. Zetrzyj na tarce marchew i pietruszkę, a cebulę pokrój na drobne kawałki. Wrzuć warzywa na patelnię, podlej 2-3 łyżkami wody i gotuj przez ok. 30 minut. W razie potrzeby dolewaj odrobinę wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rybę połóż na półmisku i przykryj warzywami. Możesz udekorować danie plasterkami cytryny lub świeżą natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady