Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi wigilijne
Fot. © Alina G/Fotolia.com

Oprócz tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Możesz podawać je odgrzane w wodzie, na parze albo podsmażone na patelni z cebulką.

 

Składniki (ciasto):

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Muffinki wielkanocne

  • 1/2 kg mąki pszennej i trochę mąki do posypywania stolnicy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 60 ml oleju,
  • około 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody.

 

Składniki (farsz):

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • szklanka suszonych grzybów,
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek,
  • 1/4 szklanki rodzynek,
  • 3 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego.

 

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przyrządzenia:

 

Najpierw zacznij przygotowywać farsz. Pokrój kiszoną kapustę i włóż ją do garnka. Rozgnieć w dłoni suszone grzyby i dorzuć je do kapusty. Dodaj przyprawy i owoce. Dolej wody tak, żeby przykryła kapustę na ok. 1,5 cm. Gotuj 1-2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

 

Kiedy kapusta będzie się gotowała, przygotuj ciasto. Połącz mąkę z solą i olejem, mieszając, dolewaj wodę. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy. Wykrajaj okrągłe kawałki, do środka wkładaj farsz i dokładnie zaklejaj rogi ciasta. Jeśli ciasto nie będzie się sklejało, posmaruj brzegi wodą.

 

Wrzucaj pierogi partiami (po 6-7) do wrzącej osolonej wody. Do wody możesz dodać łyżkę oleju, dzięki temu pierogi nie będą się sklejały. Gotuj do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię.

 

Pierogi wigilijne najlepiej smakują z czerwonym barszczem.


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady