Przepis na karpia w sosie cytrynowo-pomarańczowym – pomysł na oryginalną potrawę na wigilię

karp na półmisku obłożony warzywami
Fot. ©myviewpoint/Fotolia.com

Karp smażony zawsze kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Ryba w sosie cytrynowym to urozmaicenie tradycyjnego świątecznego posiłku. Karp podany z cytrusowym sosem z ostrą nutą musztardy oraz orzechowym posmakiem to pomysł na oryginalną potrawę wigilijną.

Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba jest również bogatym źródłem witamin z grupy B.

Przypis na karpia z sosem cytrynowym, krok po kroku

Filety z karpia można zamarynować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Aby ryba nabrała ostrzejszego smaku, wystarczy oprószyć ją małą ilością przypraw korzennych. Ostry smak karpia złagodzi delikatny sos cytrynowy. Przed smażeniem ryby, należy ją wyjąć z lodówki i poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Karpia najlepiej smażyć na oliwie z oliwek. Rybę podaje się polaną gęstym sosem i przyozdobioną plastrami cytryny.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: bananowiec bez pieczenia

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • wyciskarki do soku,
  • rondla.

Składniki:

  • 1 duży filet z karpia,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Składniki na sos:

  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 200 ml oleju z orzechów włoskich,
  • 1 szalotka,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta przyprawy curry.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wyjmij karpia z lodówki i odczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową.
  • Dopraw rybę solą oraz pieprzem i odłóż ją na bok.
  • Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy.
  • Posiekaj drobno szalotkę.
  • Obierz skórkę z połówki pomarańczy i pokrój ją na bardzo cienkie paski.
  • Wlej sok owocowy do rondla, dodaj skórki, posiekaną szalotkę, musztardę, ocet jabłkowy, curry oraz sól.
  • Do sosu cytrynowego dodaj odrobinę oliwy i gotuj, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej rybę z obu stron.
  • Smażonego karpia podawaj polanego sosem.
  • Do dekoracji możesz użyć plastrów cytryny lub pomarańczy.

Smacznego!

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje