Tradycyjny karp smażony na wigilię – przepis krok po kroku

smażony karp
Fot. © teressa/Fotolia.com

W polskiej kuchni karp obecny jest już od XII wieku. Tradycyjny smażony karp na wigilię bardzo dobrze komponuje się z kiszoną kapustą, chlebem lub ziemniakami. Jest to potrawa wigilijna, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Najsmaczniejszy smażony karp – krok po kroku

Wskazówki:

Aby pozbyć się 'błotnego' smaku karpia, wystarczy przed przyrządzeniem moczyć go 15 minut w mleku;
Ryba smakuje najlepiej, jeśli zjesz ją od razu po usmażeniu.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: krokiety z mięsem

 

Składniki:

  • 1 karp,
  • 5 łyżek mąki,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • pół szklanki oleju,
  • cytryna,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Czas wykonania: 45 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Spraw karpia: umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka.

2. Natrzyj karpia przyprawami: solą i pieprzem.

3. Z cytryny wyciśnij sok i skrop nim rybę.

4. Odstaw rybę do lodówki – najlepiej na noc.

 

Smażenie:

5. Widelcem roztrzep jajko.

6. Obtocz karpia w jajku.

7. Wymieszaj bułkę tartą z mąką.

8. Obtocz karpia w mieszance mąki i bułki tartej, a następnie wrzuć na rozgrzany olej.

9. Smaż karpia na wolnym ogniu pod przykryciem.

10. Kiedy ryba zarumieni się z obu stron, zdejmij ją z ognia.

 

Smacznego!


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady