Na święta zazwyczaj podaje się staropolski piernik, którego przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej niż jeden wieczór. Zwyczajowo ciasto na piernik wigilijny powinno się wyrabiać po Andrzejkach, a następnie pozostawić je, by dojrzewało przez kolejne tygodnie.

Reklama

Piernik to twarde, ciemnobrązowe ciasto, mocno przyprawione korzennymi przyprawami – cynamonem, imbirem, kardamonem.

Ciasto na piernik staropolski

Składniki:

  • 1,5 kg mąki pszennej,
  • 2 szklanki cukru,
  • ½ litra miodu (najlepiej naturalnego),
  • 15 dag masła,
  • 10 dag smalcu,
  • pół szklani zimnego mleka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, biały pieprz, wanilia, mielone goździki).

Ciasto na piernik staropolski zacznij przygotowywać aż sześć tygodni przed Świętami!

Zobacz także

Sposób przygotowania ciasta:

  • Podgrzewaj masło, smalec, miód i cukier, aż składniki się połączą – jednocześnie pilnuj, by nie doprowadzić do ich wrzenia.
  • Odstaw do przestygnięcia i co jakiś czas mieszaj.
  • Mąkę wymieszaj z przyprawami do piernika i sodą.
  • Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, przelej ją do dużej miski i zacznij miksować.
  • Dodawaj stopniowo po jednym jajku, następnie powoli po jednej łyżce mąki wymieszanej z przyprawami.
  • Dodaj mleko.
  • Jeżeli ciasto jest tak gęste, że zaczyna blokować mikser, dodaj jeszcze jedno jajko.
  • Ciasto przelej do szklanej miski, przykryj czystą ściereczką i obwiąż ją sznurkiem. Miskę następnie włóż do worka foliowego i zawiąż ją lekko, by ciasto miało dostęp do powietrza.
  • Wstaw ciasto na najniższą półkę lodówki i pozostaw na 5 tygodni.

Sposób przygotowania piernika – po pięciu tygodniach!

  • 6 dni przed Wigilią podziel ciasto na trzy części, z każdej przy użyciu wałka przygotuj placek (musi mieć minimum 1 cm grubości).
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia, przełóż ciasto i piecz 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. Każdy placek powinien mieć taki sam kształt.
  • Po upieczeniu odstaw ciasto na pół godziny do ostygnięcia.
  • Placki przekładaj naprzemiennie warstwą powideł śliwkowych i warstwą orzechową.

Składniki warstwy orzechowej:

  • 45 dag mielonych orzechów włoskich,
  • 30 dag masła,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • 5 łyżek 36-procentowanej śmietany-kremówki,
  • 2 łyżki spirytusu.
  • Sposób przygotowania:
  • Rozpuść w garnku masło, cukier i śmietankę.
  • Dodaj orzechy.
  • Masę przelej do miski i włóż do lodówki na 3-4 godziny, by stężała.
  • Po tym czasie dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj.
  • Po przełożeniu piernika pokrój go na trzy jednakowe pasy, zawiń każdy w ściereczkę i przechowuj do wigilii w ciepłym i wilgotnym miejscu. 24 grudnia rano polej piernik staropolski czekoladową polewą.
  • Długi i żmudny proces, ale efekt jest z pewnością tego wart!

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama