Wytworny i zarazem klasyczny – przepis na sernik świąteczny

Sernik świąteczny
Fot. © Dar1930/Fotolia.com

Miękki, puszysty, rozpływający się w ustach – taki powinien być sernik. Robiąc sernik z tego przepisu, masz gwarancję, że ciasto nie opadnie, będzie prezentowało się wyjątkowo na świątecznym stole, a jeszcze lepiej smakowało.

Tradycyjny, perfekcyjny sernik świąteczny

Wskazówki:

  • jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia mięsa, przepuść ser przez praskę;
  • kilka godzin przed przyrządzeniem sernika, składniki, które trzymasz w lodówce, wyjmij z niej;
  • zwróć uwagę, aby kupić cukier waniliowy, a nie wanilinowy;
  • jeśli nie chcesz dekorować sernika czekoladą, równie dobrze możesz użyć cukru pudru lub lukru;
  • jeżeli nie wiesz, czy białka są dobrze ubite, odwróć garnek do góry nogami (białka powinny pozostać na swoim miejscu);
  • jeśli zależy ci na tym, aby sernik zachował jak najbielszy kolor, w trakcie pieczenia przykryj go folią aluminiową;
  • sernik najlepiej smakuje po kilkudniowym wychłodzeniu.

 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijne śledzie

Składniki:

  • kilogram białego, tłustego sera,
  • 2 szklanki drobnego cukru,
  • 10 jajek z wolnego wybiegu,
  • 300 gramów masła,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 1 duży budyń waniliowy (40 gramów),
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%;
  • laska wanilii;
  • torebka cukru waniliowego;
  • garść rodzynek;
  • skórka otarta z jednej pomarańczy;
  • 100 gramów mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki tłustego mleka;
  • 2 łyżki płatków migdałowych;
  • bułka tarta do posypania formy.

 

Czas wykonania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Trzy razy zmiel ser w maszynce do mielenia mięsa.
  • Do garnka włóż 250 gramów masła.
  • Utrzyj masło mikserem.
  • W trakcie ucierania masła, dodawaj po około 200 gramów twarogu, aż powstanie jednolita masa.
  • W oddzielnym naczyniu oddziel żółtka od białek.
  • Utrzyj żółtka z cukrem.
  • Dodaj żółtka z cukrem do masy serowej.
  • Miksuj składniki w garnku.
  • Do garnka dodaj kaszę mannę, budyń, pokruszoną laskę wanilii i cukier waniliowy – połącz wszystkie składniki.
  • W oddzielnym naczyniu ubijaj śmietanę, aż będzie gęsta i sztywna.
  • Białka ubij na pianę.
  • Do masy serowej dodaj ubitą śmietanę i białka, a także rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • Delikatnie połącz wszystkie składniki.
  • Tortownicę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą, przelej masę serową i wyrównaj łyżką.
  • Piecz na środkowej pozycji w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę (bez termoobiegu).
  • Sernik zostaw w lekko uchylonym piekarniku do momentu aż ostygnie.
  • Ciasto przełóż do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.
  • Po wychłodzeniu sernika, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wymieszaj ją z mlekiem i posmaruj wierzch ciasta.
  • Rozsmarowaną czekoladę udekoruj płatkami migdałowymi.

Smacznego!

 

Sernik jest delikatny w smaku i bardzo dobrze się kroi. Ma konsystencję zwartą i jednocześnie puszystą. Sernik powinien zadowolić także dzieci, które nie przepadają za ciastami z kremem (ma również więcej wartości odżywczych i jest bardziej sycący).


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady