Świąteczne potrawy – schab nadziewany śliwkami

pokrojony schab ze śliwką na świątecznym stole
Fot. ©teressa/Fotolia

Do popularnych potraw świątecznych, które często goszczą na stole pierwszego i drugiego dnia Świąt, należy schab ze śliwką. Potrawa jest smaczna, efektowna, a jednocześnie nie wymaga wielu zabiegów. Poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.

Tradycyjny schab ze śliwką

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • garść suszonych śliwek,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 90 minut

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Mazurek na płatach waflowych

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • umyj i osusz schab,
  • wytnij na środku schabu przez całą jego długość otwór,
  • natrzyj mięso solą i pieprzem, po czym odstaw na 24h do lodówki,
  • po dobie do otworu w schabie włóż suszone śliwki – tak, żeby był ułożone równomiernie na całej długości mięsa,
  • podsmaż schab ze wszystkich stron na rumiano,
  • przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mięso odrobiną wody,
  • piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Schab ze śliwką w marynacie

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 10 suszonych śliwek,
  • sól, czosnek, pieprz

Składniki marynaty:

  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy,
  • łyżeczka owoców jałowca,
  • 2 ząbki czosnki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • szczypta curry,
  • pół szklanki oleju,
  • szklanka wody.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania marynaty:

  • pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i kostkę rosołową gotuj pod przykryciem 10 minut,
  • ostudź lekko wywar,
  • dodaj musztardę, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżeczkę soli, olej.
  • pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Sposób przygotowania schabu:

  • namocz schab na 12 godzin w marynacie,
  • następnie zrób wzdłuż mięsa otwór na wylot,
  • wypełnij schab śliwkami,
  • natrzyj mięso solą, pieprzem i czosnkiem,
  • włóż do rękawa do pieczenia,
  • piecz w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

Smacznego!

 

Porady:

  • Jeśli boisz się, że śliwki mogą ci powypadać z drugiej strony, zabezpiecz koniec mięsa wykałaczką.
  • Jeśli masz większą porcję mięsa, pamiętaj o zasadzie – każdy 1 kilogram mięsa piecze się 1 godzinę.
  • Schab jako świąteczna potrawa powinien być nadziany wędzonymi polskimi śliwkami o charakterystycznym dymnym zapachu – jeśli jednak ich nie lubisz, możesz zastosować suszone śliwki lub śliwki kalifornijskie.
  • Schab najlepiej smakuje podawany z sosem.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady