Świąteczne potrawy – schab nadziewany śliwkami

pokrojony schab ze śliwką na świątecznym stole
Fot. ©teressa/Fotolia

Do popularnych potraw świątecznych, które często goszczą na stole pierwszego i drugiego dnia Świąt, należy schab ze śliwką. Potrawa jest smaczna, efektowna, a jednocześnie nie wymaga wielu zabiegów. Poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.

Tradycyjny schab ze śliwką

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • garść suszonych śliwek,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 90 minut

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.p l- Quesadilla

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • umyj i osusz schab,
  • wytnij na środku schabu przez całą jego długość otwór,
  • natrzyj mięso solą i pieprzem, po czym odstaw na 24h do lodówki,
  • po dobie do otworu w schabie włóż suszone śliwki – tak, żeby był ułożone równomiernie na całej długości mięsa,
  • podsmaż schab ze wszystkich stron na rumiano,
  • przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mięso odrobiną wody,
  • piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Schab ze śliwką w marynacie

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 10 suszonych śliwek,
  • sól, czosnek, pieprz

Składniki marynaty:

  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy,
  • łyżeczka owoców jałowca,
  • 2 ząbki czosnki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • szczypta curry,
  • pół szklanki oleju,
  • szklanka wody.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania marynaty:

  • pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i kostkę rosołową gotuj pod przykryciem 10 minut,
  • ostudź lekko wywar,
  • dodaj musztardę, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżeczkę soli, olej.
  • pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Sposób przygotowania schabu:

  • namocz schab na 12 godzin w marynacie,
  • następnie zrób wzdłuż mięsa otwór na wylot,
  • wypełnij schab śliwkami,
  • natrzyj mięso solą, pieprzem i czosnkiem,
  • włóż do rękawa do pieczenia,
  • piecz w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

Smacznego!

 

Porady:

  • Jeśli boisz się, że śliwki mogą ci powypadać z drugiej strony, zabezpiecz koniec mięsa wykałaczką.
  • Jeśli masz większą porcję mięsa, pamiętaj o zasadzie – każdy 1 kilogram mięsa piecze się 1 godzinę.
  • Schab jako świąteczna potrawa powinien być nadziany wędzonymi polskimi śliwkami o charakterystycznym dymnym zapachu – jeśli jednak ich nie lubisz, możesz zastosować suszone śliwki lub śliwki kalifornijskie.
  • Schab najlepiej smakuje podawany z sosem.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje