Pierniczki dla dzieci – przepis

Pierniczki
Fot. Image by LifetimeStock.com

Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.

 

Składniki na pierniczki:

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: piaskowa babka cytrynowa

  • 2 kg mąki pszennej;
  • 3 całe jajka i 5 żółtek;
  • 65 dag cukru;
  • 65 dag miodu;
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • opakowanie przyprawy do pierników;
  • 4 łyżeczki amoniaku;
  • 10 dag kakao;
  • 35 dag masła;
  • 30 dag smalcu;
  • 0,5 szklanki zimnego mleka;
  • cynamon;
  • pieprz;
  • gałka muszkatołowa.

 

Składniki na lukier:

  • 30 dag cukru pudru;
  • sok z całej wyciśniętej cytryny;
  • woda.

Sposób przygotowania pierniczków:

 

Amoniak należy rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka, a następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut w większym naczyniu. Następnie wymieszać ze sobą kakao, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i dodać do nich cynamon, pieprz i gałkę muszkatołową. Kolejnym krokiem jest ubicie z cukrem 3 całych jaj z 5 żółtkami, i rozpuszczenie masła i smalcu. Ubite jajka z cukrem, rozpuszczony tłuszcz, amoniak z mlekiem i 65 dag miodu należy wlać do sypkich składników i dokładnie i powoli wymieszać rękami. Całość trzeba włożyć do lodówki na jeden dzień. Następnego dnia ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm i razem z dzieckiem można formować z niego różne świąteczne ciasteczka. Do formowania ciasta potrzebne będą foremki o różnych kształtach, np. choinki, bałwana, gwiazdki, czy św. Mikołaja. Dziecko z kształtowaniem ciasta powinno sobie doskonale poradzić, a przy tym spędzi czas razem z rodzicami. Po przygotowaniu różnych kształtów pierników ciasto należy włożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec przez 10-15 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu pierniczków można polać je lukrem bądź ozdobić gorącą czekoladą, czy migdałami.

 

Sposób przygotowania lukru

 

Cukier puder należy rozpuścić razem z sokiem z cytryny w połowie szklanki gorącej wody. Jeśli lukier jest za rzadki, należy dodać do niego cukru pudru, jeśli za gęsty, trzeba dolać gorącej wody.

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady