Przepis na bezglutenowy makowiec bez pieczenia

Świąteczny makowiec
Fot. © npls/Fotolia.com

Podstawą przygotowania każdego makowca, także bezglutenowego, jest masa makowa. Najlepsza jest ta wykonana samodzielnie, ponieważ wówczas mamy pewność co do składników i ich świeżości.

 

Makowiec jest ciastem czasochłonnym i z tego względu przygotowujemy go najczęściej na specjalne okazje. Poniżej podajemy przepis na makowiec bez pieczenia, z kandyzowaną pomarańczą i polewą czekoladową, idealny dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy oraz będących na diecie wegańskiej. W smaku doskonały i bardzo prosty w wykonaniu.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z jogurtu greckiego

Potrawy świąteczne: makowiec

Czas przygotowania: około 1,5 h – jeżeli przygotowujesz samodzielnie masę makową wówczas całkowity czas potrzebny do upieczenia makowca będzie wynosił około 2 h;

Stopień trudności: łatwy

 

Przepis na masę makową – czas przygotowania około 30 minut, stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 500 g maku,
  • 100 g rodzynek,
  • 5 czubatych łyżek oleju kokosowego,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • po 100 g drobno posiekanych: orzechów włoskich, migdałów (najlepiej w płatkach),
  • 1 szklanka płynnego miodu wielokwiatowego lub syropu klonowego lub syropu z agawy,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego.

 

Przygotowanie:

 

1. Zalej mak wrzątkiem i odstaw na 15 minut. W tym czasie wsyp do miski wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

2. Gdy mak już się namoczy odlej wodę i zmiel go dwukrotnie w maszynce.

3. Dodaj mak do miski z bakaliami i wymieszaj.

 

Tak przygotowaną masę makową możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.

 

Przepis na makowiec

 

Składniki:

 

Na ciasto:

  • 2 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub ryżowego),
  • 2 szklanki masy makowej – domowej lub gotowej z puszki,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki masła migdałowego,
  • skórka otarta z połowy pomarańczy,
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy lub cukru trzcinowego,
  • szczypta soli (najlepiej himalajskiej).

 

Na kandyzowane pomarańcze:

  • 1 pomarańcza,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 1 szklanka wody.

 

Na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego z puszki,
  • szczypta soli.

 

Przygotowanie ciasta:

1. Kaszę jaglaną przepłucz we wrzątku trzykrotnie, odsącz i zalej mlekiem. Dodaj skórkę z pomarańczy, miód/syrop lub cukier. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Co jakiś czas mieszaj i pilnuj, żeby się nie przypaliło. Kasza powinna wchłonąć całe mleko.

2. Ugotowaną w ten sposób kaszę przełóż do dużej miski, dodaj masło migdałowe, masę makową i dokładnie zblenduj wszystko na gładką masę.

3. Tortownicę lub małą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Odstaw do wystudzenia.

 

Przygotowanie kandyzowanych pomarańczy:

1. Pomarańczę sparz wrzątkiem i pokrój na plastry o grubości około pół centymetra. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj pomarańcze i gotuj wszystko około 40 minut aż pomarańcze staną się przezroczyste, bardzo miękkie i delikatne. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je i rozłóż, aby wyschły.

 

Przygotowanie polewy:

1. Wszystkie składniki na polewę umieść w rondelku i podgrzewaj cały czas dokładnie mieszając.

2. Gdy masa będzie gładka – jeszcze ciepłą wylej na ułożone w tortownicy ciasto. Na koniec udekoruj kandyzowanymi plastrami pomarańczy.

 

Smacznego!

 

 

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje