Proste i szybkie dania na piknik

Kosz piknikowy
Fot. © anjelagr/Fotolia.com

Piknikowe posiłki muszą być smaczne, sycące oraz łatwe w transporcie i przechowywaniu. Postaw na sałatki, grillowane warzywa, wrapy oraz ciasta bez kremu.

 

Jeśli wybierasz się na piknik, nie możesz zapomnieć o pełnowartościowym jedzeniu. Potrawy spożywane na łonie natury są wyjątkowo smaczne, a apetyt dopisuje. Zadbaj o to, by posiłki były łatwe do spożycia i sycące. Nie żałuj świeżych produktów, zwłaszcza owoców i warzyw.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: schab ze śliwką

Przygotowanie potraw na piknik

Jeśli wybierzesz już miejsce i termin pikniku, pora zaplanować jadłospis.

 

Żeby każdy uczestnik imprezy był zadowolony i najedzony, musisz zadbać o kilka szczegółów.

  • Dostosuj ilość jedzenia do liczby gości.
  • Ustal, co podasz na danie główne, przekąskę oraz deser.
  • Weź pod uwagę specjalne potrzeby żywieniowe gości (np. dieta bezglutenowa, bezlaktozowa, wegetariańska lub wegańska).
  • Zaplanuj, kiedy przygotujesz posiłki i w czym je przetransportujesz (kosz, torba, przenośna lodówka).
  • Kup jednorazowe talerze, miseczki, kubki oraz sztućce.

Pamiętaj również, żeby na piknik nie zabierać łatwo psujących się potraw, np. nabiału, serów czy wędlin, a jeśli chcesz je włączyć do piknikowego menu, to włóż je w przenośnej lodówki.

Przekąski na piknik

Jeśli spędzasz dużo czasu na piknikowaniu, warto mieć ze sobą przekąski.

 

Idealnie sprawdzą są:

  • kanapki zapiekane,
  • sałatka owocowa,
  • muffinki owocowe i warzywne,
  • hummus z warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewka, ogórek, papryka).

Piknikowy główny posiłek

Obiad na świeżym powietrzu to doskonały pomysł na wiosenne i letnie dni.

 

Jako danie główne podczas pikniku możesz zaproponować:

 

  • potrawy z grilla – jest to prosty pomysł na piknik, ale na grillu można przygotować wyjątkowe dania. Oprócz kiełbasek, kaszanek i karkówek idealnie sprawdzą się warzywa, owoce oraz szaszłyki. Możesz przyrządzić grillowaną cukinię, paprykę lub bakłażana. Wystarczy, że pokroisz warzywa na grube plastry, posmarujesz oliwą i obsypiesz różnorodnymi przyprawami. Na grillu sprawdzą się też owocowo-warzywne szaszłyki, czyli kawałki warzyw i owoców nabite na długie patyczki. Dzięki temu rozwiązaniu nawet osoby niejedzące mięsa będą mogły skosztować ciekawych dań;

 

  • sałatki – są szybkie w przygotowaniu, a przy użyciu odpowiednich dodatków (serów, mięsa, kaszy, makaronu itp.) nasycą na kilka godzin. Na piknik możesz przygotować różne sałatki, np. gyros, jarzynową, ziemniaczaną czy grecką. Ważne, by tego typu dania były przechowywane w przenośnej lodówce i zjedzone jako pierwsze. Pod wpływem wysokich temperatur sosy, mięsa, jajka czy warzywa mogą się zepsuć;

 

  • wrapy – doskonale zastąpią zwykłe kanapki. Łatwo je przechowywać i spożywać, gdyż są lekkie i nie wymagają użycia sztućców. W tortillę możesz zawinąć niemal wszystkie produkty. Placek posmaruj ulubionym sosem, dodaj sałatę, warzywa i kurczaka (może też być ser lub łosoś). Całość zawiń, przekrój na dwie części i włóż do pojemnika próżniowego.

Deser do piknikowego koszyka

Po posiłku głównym pora na deser.

 

Na pikniku sprawdzą się:

  • babka cytrynowa – nie zdeformuje się, można ją łatwo pokroić i podać;
  • racuchy z owocami – znakomicie smakują również na zimno. Do ich przyrządzenia możesz użyć dowolnych owoców;
  • banan zapiekany – to opcja dla tych, którzy planują grilla. Wystarczy obrać banana, zawinąć go w folię aluminiową i grillować przez kilka minut. Owoc można podawać z gorzką czekoladą.

Piknikowe napoje

Pamiętaj, by nawadniać organizm, nawet jeśli nie ma mocnego słońca. Pij wodę, własnej roboty lemoniadę, kompoty i świeżo wyciskane soki. Unikaj alkoholu. Jeśli jest chłodno, zabierz termos z herbatą lub kawą. 

 

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje