Potrawy mięsne są nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Smacznymi i wykwintnymi daniami, które doskonale sprawdzą się na świątecznym obiedzie są faszerowane pieczenie i roladki. Można je nadziewać warzywami, np. dynią, szpinakiem, jarmużem lub suszonymi owocami.

Reklama

Potrawy mięsne są jednymi z podstawowych dań, które powinny pojawić się na tradycyjnym wielkanocnym stole. Doskonałym pomysłem na świąteczny i rodzinny obiad są pieczenie oraz rolady z indyka lub kurczaka. Można je serwować z sosami, np. pieczarkowym.

Mięsne potrawy wielkanocne - inspiracje

W tradycji polskiej Święta Wielkiej Nocy są uroczyście celebrowane w gronie najbliższych, którzy gromadzą się przy obficie zastawionym stole. Do podstawowych potraw wielkanocnych należą m.in. mięsa. Potrawy mięsne zestawia się ze smakowitymi sosami, pieczonymi ziemniaczkami oraz warzywami. Przygotowując świąteczny obiad warto zrezygnować z tradycyjnych kotletów i pokusić się na bardziej wykwintne mięsa wielkanocne. Propozycją, która podbije podniebienia wszystkich gości są smakowite pieczenie polane aromatycznymi sosami. Oryginalnym pomysłem jest pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym z dodatkiem żurawiny i tymianku. Innym, równie smacznym daniem mięsnym są filety z kurczaka pieczone w marynacie przygotowanej na bazie powideł śliwkowych i sosu sojowego. W prosty i szybki sposób przyrządza się sycącą potrawę mięsną - pieczony schab lub schab w sosie z pora i marchewki, który doskonale komponuje się z ziemniakami puree. Doskonałymi propozycjami mięs wielkanocnych są również drobiowe roladki nadziewane szpinakiem lub dynią, polędwiczki w sosie z gorgonzoli lub pieczarkowym bądź zapiekane w cieście francuskim.

Przepis na wielkanocną potrawę mięsną: roladki z kurczaka nadziewane dynią i fetą

Składniki:

  • 600 g filetów z kurczaka,
  • 300 g dyni,
  • 100 g szynki parmeńskiej,
  • 70 g sera feta,
  • 100 ml śmietany kremówki (30%),
  • oliwa, sól, pieprz, 3 łyżeczki curry.

Sposób przygotowania:

Zobacz także
  • Obierz dynię i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Dynię wymieszaj z oliwą i przyprawą curry. Piecz dynię w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ostudź.
  • Filety z kurczaka rozbij na cienkie płaty. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj filety 1 łyżeczką oliwy i 1 łyżeczką przyprawy curry.
  • Upieczoną dynię i fetę połóż pośrodku oraz wzdłuż każdego filetu. Zawiń roladkę i zepnij ją wykałaczką. Następnie zawiń roladkę w szynkę parmeńską (2 plasterki).
  • Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej łyżką oliwy. Wstaw potrawę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około 25 minut.
  • W rondelku zagotuj śmietankę kremówkę z dodatkiem łyżeczki curry. Wlej do naczynia żaroodpornego. Piecz przez ostatnie 5 minut wyznaczonego czasu.
  • Przed podaniem usuń wykałaczki.

Przepis na wielkanocną potrawę mięsną: pieczony schab nadziewany suszonymi śliwkami i morelami

Składniki:

  • około 1,2 kg schabu,
  • suszone śliwki,
  • suszone morele,
  • olej roślinny,
  • bulion do podlewania pieczeni,
  • musztarda,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Schab opłucz i osusz. Wysmaruj mięso solą i pieprzem, a następnie wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Przebij schab ostrym, wąskim i długim nożem robiąc w środku dwa kanały. Do środka za pomocą drewnianej łyżki włóż musztardę. Wysmaruj się wydrążone kanały. W jednym kanale umieść suszone śliwki, w drugim - morele.
  • Schab obsmaż na rozgrzanym oleju roślinnym z każdej strony.
  • Schab przełóż do naczynia żaroodpornego. Zawiń mięso w folię aluminiową lub włóż do rękawa piekarniczego.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury maksymalnej. Wstaw mięso i piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Kontynuuj pieczenie przez 50 minut.
  • Na około 15 minut przed końcem pieczenia odkryj schab. Polewaj go w międzyczasie gorącym bulionem.
  • W trakcie pieczenia na kartce poniżej postaw blaszkę z wrzącą woda, aby wytworzyła się para.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama