Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.

Reklama

Puree z kapustą i ziemniakami nazywa się colcannon. Jest to tradycyjna potrawa w Irlandii, przygotowywana w Dniu Świętego Patryka. Podobnie dublin coddle, czyli ziemniaki pieczone z kiełbasą, cebulą i boczkiem w piekarniku.

Puree ziemniaczane z kapustą (colcannon), krok po kroku

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • ubijaka do ziemniaków.

Zobacz także

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki śmietany 18 procentowej (lub mleka),
  • 250 gramów liści białej kapusty,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Czas przygotowania: około 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części i włóż do garnka.
  • Dolej wody (tak, aby zakryła ziemniaki) i dodaj 1 łyżeczkę soli.
  • Gotuj 10 minut na średnim ogniu.
  • Kapustę posiekaj w paski i dodaj do ziemniaków.
  • Gotuj całość 20 minut, aż składniki będą miękkie.
  • Odlej wodę z garnka.
  • Dodaj śmietanę, 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz.
  • Ubijakiem rozgnieć ziemniaki z dodatkami i ubij na gładką masę.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj.
  • Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni.
  • Smaż cebulę i szczypior 4 minuty.
  • Dodaj do puree i wymieszaj.
  • Podawaj z mięsem mielonym albo piersią z kurczaka.
  • Ziemniaki z kapustą możesz posypać szczyptą posiekanego koperku dla ozdoby.

Ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem (dublin coddle), krok po kroku

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • naczynia żaroodpornego
  • folii aluminiowej.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 4 kiełbaski wieprzowe,
  • 8 cienkich plastrów boczku,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 500 mililitrów bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej olej na patelni i smaż boczek około 5 minut.
  • Umyj patelnię i rozgrzej ją ponownie z 2 łyżkami oleju.
  • Smaż kiełbasę 6 minut (po 3 minutach przełóż na drugą stronę).
  • Cebulę posiekaj w piórka.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.
  • Do naczynia żaroodpornego włóż cebulę, ziemniaki, boczek i kiełbasę (pokrojoną na mniejsze części).
  • Posyp całość pietruszką.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Całość zalej bulionem i okryj folią aluminiową.
  • Piecz kiełbasę w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 2 godziny!

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama