Sałatka z tuńczykiem i ryżem, sałatka warstwowa oraz tuńczyk z makaronem

Kolorowa sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową.
Fot. ©fotek/Fotolia.com

Do sałatki z tuńczykiem najczęściej dodaje się majonez i kukurydzę konserwową. Przekąskę można też podać z ryżem lub makaronem. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.

 

Tuńczyk to doskonałe źródło białka. Zawiera też dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu. Nie należy jednak jeść tej ryby częściej niż 1-2 razy w tygodniu, ponieważ ma dosyć dużo rtęci.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z jogurtu greckiego

 

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

 

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 200 g ryżu parboiled,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 3 jaja,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 20-30 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odsącz z wody.
  • Wsyp go do miski i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ugotuj jajka na twardo, a następnie je ostudź.
  • Obierz jaja i pokrój je w drobną kosteczkę.
  • Odsącz z zalewy tuńczyka i kukurydzę.
  • Obierz cebulę i posiekaj drobno.
  • Dodaj wszystkie składniki do ryżu.
  • Wymieszaj całość wraz z majonezem.
  • Wstaw sałatkę do lodówki na około godzinę, aby się schłodziła.

 

Sałatka z tuńczykiem warstwowa - przepis

 

Składniki:

  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 6 jaj,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 8 łyżek majonezu,
  • szczypta soli.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj jajka na twardo, po czym pozostaw do ostygnięcia.
  • Obierz jaja, oddziel białka od żółtek i zetrzyj je osobno na tarce. Umieść je w dwóch miseczkach.
  • Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
  • Zetrzyj żółty ser.
  • Odsącz kukurydzę i tuńczyka.
  • Układaj sałatkę warstwowo: białka jaj, 1,5 puszki tuńczyka, cebula i nieco soli, 3-4 łyżki majonezu, ser żółty, 1,5 puszki tuńczyka, kukurydza, 3-4 łyżki majonezu, starte żółtka.
  • Wstaw sałatkę do lodówki na kilka godzin.

 

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

 

Składniki:

  • 250 g drobnego makaronu, np. muszelek,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu.
  • Odlej wodę i pozostaw do ostygnięcia.
  • Odcedź tuńczyka i kukurydzę z zalewy.
  • Dodaj je makaronu.
  • Dopraw sałatkę solą i pieprzem.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem.
  • Wstaw do lodówki na około godzinę do schłodzenia.

 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady