Ciasto na pierogi przyrządza się z mąki i wody, z dodatkiem masła lub oleju. Przy pomocy szklanki wykrawa się kółka i na środku każdego kładzie się owoce. Pierogi gotuje się do wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Reklama

Pierogi z owocami to idealny pomysł na letni obiad. Aby były bardziej sycące, można je podać ze śmietaną i cukrem. W wersji dietetycznej danie serwuje się z jogurtem. Ciekawe dodatki do pierogów to wiórki kokosowe, mak lub kakao.

Pierogi z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 jajo,
  • 20 g masła,
  • 125 ml wrzącej wody,
  • 200 g truskawek.

Zobacz także

Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej sól.
  • Włóż masło w miseczce do naczynia z gorącą wodą, aby się roztopiło.
  • Masło wlewaj stopniowo do mąki z solą, mieszając przez cały czas.
  • Do wymienionych wyżej składników dodaj jajo, a następnie wymieszaj wszystko.
  • Zagnieć ciasto.
  • Posyp blat lub stolnicę mąką.
  • Wyłóż ciasto na podłoże i zagniataj je przez 7-8 minut.
  • Owiń je w folię spożywczą i zostaw na pół godziny.
  • Po upływie tego czasu podziel ciasto na 4 części.
  • Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm.
  • Jeśli ciasto przykleja się do stolnicy bądź blatu, posyp je mąką.
  • Umyj truskawki, usuń szypułki, a następnie pokrój owoce w cząstki.
  • Wytnij kółka z ciasta za pomocą małej szklanki.
  • Na środku każdego okręgu układaj po 2 cząstki truskawki.
  • Składaj kółka na pół i dokładnie sklej brzegi ciasta.
  • Zagotuj wodę i włóż pierwszą partię pierogów - około 15.
  • Kiedy woda z pierogami zagotuje się, zmniejsz ogień na średni, a następnie gotuj pierogi dotąd, aż ciasto będzie miękkie (około 2,5 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody).
  • Gotowe pierogi wyłów łyżką cedzakową.

Pierogi z wiśniami – przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka wrzącej wody,
  • 1 kg wiśni,
  • 1 łyżeczka cukru.

Czas przygotowania: 30-40 minut
Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umyj wiśnie i wydryluj je.
  • Zalej mąkę wrzątkiem.
  • Zagniataj ciasto, dolewając do niego oliwy. Nada ona ciastu elastyczność.
  • Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
  • Niewielką szklanką lub kubkiem wykrawaj z niego kółka.
  • Na każdym kładź po 2 wiśnie.
  • Dokładnie zlepiaj boki ciasta.
  • Zagotuj wodę z cukrem w dużym garnku.
  • Wrzucaj pierogi partiami (po kilkanaście).
  • Gotuj je do czasu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
  • Wyjmij pierogi łyżką cedzakową.

Pierogi z jagodami - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka oleju,
  • 250 ml ciepłej przegotowanej wody,
  • 400 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • sól do smaku.

Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Opłucz jagody.
  • Wymieszaj owoce z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj jajo, olej oraz sól.
  • Stopniowo dolewaj wodę, aby składniki można było połączyć.
  • Zagnieć z nich ciasto. Powinno być gładkie i miękkie.
  • Podziel je na 4 części.
  • Posyp stolnicę bądź blat mąką.
  • Rozwałkuj podzielone ciasto na cienkie placki.
  • Wykrój z niego kółka, używając szklanki.
  • Na środku każdego pieroga połóż łyżeczkę jagód z cukrem.
  • Zlep boki ciasta.
  • Zagotuj wodę z solą i 1 łyżką oleju w dużym garnku.
  • Wrzuć pierogi do wrzącej wody i gotuj do wypłynięcia na powierzchnię.
  • Wyciągaj je łyżką cedzakową.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama