Piernik do jedzenia i dekoracji. Sposoby na smaczne ozdoby bożonarodzeniowe z piernika

Domek z piernika z lukrem
Fot. ©jfunk/Fotolia.com

Ozdoby bożonarodzeniowe z piernika ładnie wyglądają i doskonale smakują. Podstawą ich przygotowania jest odpowiednio doprawione, wycięte i upieczone ciasto. Na świątecznym stole możesz postawić piernikową choinkę lub słodką chatkę.

 

Dekoracje z piernika świetnie sprawdzą się jako gwiazdkowe prezenty. Osoba, która otrzyma słodką ozdobę na pewno doceni fakt, że upominek został przygotowany własnoręcznie.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: bananowiec bez pieczenia

Jak przygotować ciasto na piernik?

Podstawą każdej ozdoby piernikowej jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Powinno być aromatyczne i twarde. Dzięki temu piernik będzie ładnie pachniał, dobrze smakował i nie rozpadnie się zbyt szybko.

 

Składniki (na jedną piernikową chatkę lub choinkę):

  • 250 gramów mąki pszennej,
  • 250 gramów mąki żytniej,
  • 150 gramów masła lub margaryny,
  • 150 gramów miodu,
  • 30 gramów kakao,
  • 2 żółtka jaj,
  • po łyżeczce cynamonu, kardamonu i imbiru,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki pieprzu.

 

Składniki na lukier:

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj sodę.
  • Masło roztop w rondlu i połącz z miodem, kakao, jajami oraz przyprawami.
  • Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Zagnieć ciasto, a następnie je rozwałkuj.
  • Z masy wytnij odpowiednie kształty.
  • Pierniki piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12 minut.
  • Białka jaj dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem.

 

Dobra rada: Piernik będzie smaczniejszy, jeśli przed rozwałkowaniem włożysz go do lodówki na pół godziny.

 

Smacznego!

Choinka z piernika z lukrem i kolorowymi kulkami

Choinka z piernika jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że z ciasta wytniesz około 10 pierników o takim samym wzorze, lecz różnej wielkości. Najlepiej sprawdzi się foremka w kształcie koła, kwiatka lub gwiazdy. Upieczone ciastka pozostaw do ostygnięcia. Następnie największe z nich posmaruj świeżym lukrem i przykryj kolejnym piernikiem, nieco mniejszym (zobacz). Cały wypiek posmaruj pozostałym lukrem i obsyp kolorowymi kulkami jadalnymi. Kupisz je w sklepach spożywczych. Choinkę możesz udekorować również drażetkami lub rodzynkami i żurawiną, które będą świetnie imitowały bombki.

Piernikowa chatka nie tylko dla dzieci

Piernikowa chatka zrobi wrażenie na twoich gościach. Do jej przygotowania potrzebujesz formy do ciasta w kształcie domku, a także lukru, roztopionej czekolady, płatków migdałowych i bakalii. Za pomocą foremki wytnij z ciasta 4 ściany i dach, opcjonalnie możesz też przygotować podłogę, komin, okiennice oraz inne elementy (zobacz). Dzięki specjalnej formie wszystkie części domu będą dopasowane wielkością. Następnie upiecz piernik. Gdy ciasto wystygnie, ściany i dach sklej za pomocą świeżo rozrobionego lukru, tuż przy ich szczytach. Powstałą chatkę udekoruj płatkami migdałów, roztopioną czekoladą i bakaliami. Wokół drzwi, okien i komina możesz rozprowadzić lukier w pisaku. Kupisz go w sklepie spożywczym. 


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje