Pomysł na obiad: zupa szpinakowa z serkiem topionym

Zupa szpinakowa podana z topionym serkiem oraz chrupiącymi grzankami.
Fot. ©konik60/Fotolia.com

Zupa szpinakowa to pomysł na obiad, który wykona się w 20 minut. Po ugotowaniu wszystkich składników należy je dokładnie zmiksować blenderem, aż powstanie aksamitna zupa krem. Danie obiadowe rewelacyjnie smakuje podane z chrupiącymi grzankami i odrobiną gęstej i kwaśnej śmietany oraz natki pietruszki.

 

Liście szpinaku można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Warzywo jest bardzo zdrowe, gdyż zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych, takich jak: żelazo, sole mineralne czy witaminy. Szpinak poprawia również metabolizm, a także reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie koperkowym

 

Kremowa zupa szpinakowa z serkiem topionym - przepis, krok po koroku

 

Zupy krem są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, ponieważ są treściwe oraz skutecznie rozgrzewają. Ze względu na swoją konsystencję, danie sprawdza się do karmienia dzieci czy osób starszych, które mają problemy z gryzieniem.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • tarki o dużych oczkach,
  • sita,
  • patelni,
  • wyciskarki do czosnku,
  • blendera.

 

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (400 g),
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • 1 mały seler,
  • 2 małe serki topione (50 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki śmietany do zup (można zamienić na jogurt naturalny),
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Marchewki i seler umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Bulion warzywny przelej do garnka, oddaj do niego warzywa i gotuj, aż zmiękną.
  • Dopraw pieprzem i solą do smaku.
  • Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, dodaj mrożony szpinak i duś przez 10 minut.
  • Czosnek wyciśnij przez praskę i dodaj do bulionu razem z serkami topionymi.
  • Mieszaj zupę, aż ser się rozpuści.
  • Dodaj szpinak.
  • Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką i dodaj do zupy.
  • Całość zmiksuj blenderem na gładki krem.

 

Smacznego!

 

Zupa ze szpinaku wyśmienicie smakuje podana z podpieczonym i chrupiącym chlebem, pokrojonym na małe kawałki. Grzanki do zupy można wykonać w wersji bezglutenowej przy użyciu pszennego chleba, masła oraz soli. Aby dodatkowo ozdobić talerz z zupą, wystarczy nałożyć na wierzch łyżeczkę gęstej i kwaśnej śmietany oraz natkę pietruszki.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje