Ryż z jabłkami na ciepło z dodatkiem serka wiejskiego to pomysł na zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Po ugotowaniu ryżu z mlekiem, wystarczy przełożyć go do małego naczynia żaroodpornego, przykryć startym jabłkiem i zapiec w piekarniku, aż owoce zarumienią się.

Reklama

Ryż brązowy z jabłkiem, orzechami i serkiem wiejskim to pomysł na śniadanie, ale i zdrową przekąskę w ciągu dnia, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Węglowodanowo-białkowy posiłek zjedzony przed ćwiczeniami, dostarczy niezbędnej energii potrzebnej do treningu, z kolei po aktywności, zregeneruje utracony glikogen w mięśniach.

Przepis na ryż z jabłkiem zapiekany w piekarniku, krok po kroku

Jabłka, po obraniu ze skóry, szybko ciemnieją. Aby temu zapobiec i zachować jasny kolor owoców, wystarczy skropić je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, która dodatkowo przyspiesza usuwanie z organizmu soli.

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • małego naczynia żaroodpornego,
  • rondla.

Składniki (na 1 porcję):

Zobacz także
  • 50 gramów brązowego ryżu,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki serka wiejskiego,
  • szczypta cynamonu,
  • sok z cytryny (do skropienia jabłek),
  • garść orzechów włoskich,
  • ¾ szklanki mleka odtłuszczonego.

Czas przygotowania: około 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wlej mleko do rondla i podgrzej.
  • Dodaj brązowy ryż i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut, uważając, aby nie przypalił się (ryż powinien wchłonąć mleko).
  • Jabłko umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach i skrop sokiem z cytryny.
  • Ugotowany ryż przełóż do małego naczynia żaroodpornego i dodaj starty owoc.
  • Zapiekaj całość w piekarniku, nagrzanym do 150 stopni Celsjusza, przez 10 minut.
  • Przełóż ryż z jabłkiem na talerz i oprósz szczyptą cynamonu.
  • Dodaj 2 łyżki serka wiejskiego i całość obsyp włoskimi orzechami.

Smacznego!

Reklama

Smaczne i zdrowe śniadanie można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań smakowych. Ryż z jabłkami dobrze smakuje także z migdałami, rodzynkami czy orzechami laskowymi. Posiłek można również osłodzić odrobiną miodu lub brązowego cukru.

Reklama
Reklama
Reklama