Przepis na owoce pod kruszonką – crumble z jabłkami, żurawiną i płatkami owsianymi

owsiane crumble z żurawiną
Fot. ©annapustynnikova/Fotolia.com

Crumble z jabłkami zapieka się w piekarniku wraz z kruszonką. Owoce należy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Dla podkreślenia smaku do potrawy dodaje się żurawinę, sok z cytryny oraz suszone migdały. Kruszonkę przygotowuje się z płatków owsianych, mąki, cukru oraz masła.

Crumble to deser brytyjski z duszonych owoców posypanych kruszonką. Danie zapieka się w piekarniku. Najlepiej smakuje podawane na ciepło. Do przygotowania deseru można użyć dowolnych owoców, np. nektarynek, brzoskwiń, wiśni, truskawek, jagód czy gruszek.

Owoce pod kruszonką – pomysł na śniadanie, przekąskę, deser

Owsiane crumble to pomysł na ciepłe i pożywne śniadanie. Owoce z kruszonką są również smaczną przekąską w ciągu dnia. Deser można też jeść po przestudzeniu. Osoby, które lubią słodkości i nie są na rygorystycznej diecie, mogą wierzch dania polać bitą śmietaną, cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladą.

Potrzebujesz:

  • formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego,
  • tarki o dużych oczkach,
  • patelni,
  • papieru do pieczenia,
  • sitka.

Składniki (na 4 porcje):

  • 6 dużych jabłek,
  • 4 łyżki suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem klarowanym). 

Składniki na kruszonkę z płatków owsianych:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 2 łyżki migdałów w płatkach,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki greckiego jogurtu,
  • 1 łyżka brązowego cukru.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jabłka umyj i usuń z nich gniazda nasienne.
  • 4 owoce pokrój w drobną kostkę.
  • 2 jabłka zetrzyj na tarce razem ze skórką.
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż na nim starte jabłka przez około 5 minut.
  • Dodaj cynamon, miód, cukier waniliowy, sok z cytryny i resztę owoców pokrojonych w kostkę.
  • Smaż całość około 10 minut, aż jabłka będą miękkie.
  • Dodaj żurawinę, delikatnie wymieszaj owocowy mus i zdejmij patelnię z ognia.
  • Składniki na kruszonkę, czyli mąkę, płatki, migdały, masło, jogurt i cukier, przesyp do miski.
  • Zagniataj całość, aż powstanie konsystencja kruszonki.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej upieczone jabłka z patelni.
  • Owoce posyp kruszonką.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200 stopni Celsjusza.
  • Zapiekaj deser przez 15 minut.
  • Crumble z jabłkami podawaj w szklanych pucharkach lub miseczkach, z łyżką jogurtu naturalnego lub serka mascarpone i listkiem świeżej mięty.

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje