Przepis na owoce pod kruszonką – crumble z jabłkami, żurawiną i płatkami owsianymi

owsiane crumble z żurawiną
Fot. ©annapustynnikova/Fotolia.com

Crumble z jabłkami zapieka się w piekarniku wraz z kruszonką. Owoce należy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Dla podkreślenia smaku do potrawy dodaje się żurawinę, sok z cytryny oraz suszone migdały. Kruszonkę przygotowuje się z płatków owsianych, mąki, cukru oraz masła.

Crumble to deser brytyjski z duszonych owoców posypanych kruszonką. Danie zapieka się w piekarniku. Najlepiej smakuje podawane na ciepło. Do przygotowania deseru można użyć dowolnych owoców, np. nektarynek, brzoskwiń, wiśni, truskawek, jagód czy gruszek.

Owoce pod kruszonką – pomysł na śniadanie, przekąskę, deser

Owsiane crumble to pomysł na ciepłe i pożywne śniadanie. Owoce z kruszonką są również smaczną przekąską w ciągu dnia. Deser można też jeść po przestudzeniu. Osoby, które lubią słodkości i nie są na rygorystycznej diecie, mogą wierzch dania polać bitą śmietaną, cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladą.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: puree z batatów

Potrzebujesz:

  • formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego,
  • tarki o dużych oczkach,
  • patelni,
  • papieru do pieczenia,
  • sitka.

Składniki (na 4 porcje):

  • 6 dużych jabłek,
  • 4 łyżki suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem klarowanym). 

Składniki na kruszonkę z płatków owsianych:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 2 łyżki migdałów w płatkach,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki greckiego jogurtu,
  • 1 łyżka brązowego cukru.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jabłka umyj i usuń z nich gniazda nasienne.
  • 4 owoce pokrój w drobną kostkę.
  • 2 jabłka zetrzyj na tarce razem ze skórką.
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż na nim starte jabłka przez około 5 minut.
  • Dodaj cynamon, miód, cukier waniliowy, sok z cytryny i resztę owoców pokrojonych w kostkę.
  • Smaż całość około 10 minut, aż jabłka będą miękkie.
  • Dodaj żurawinę, delikatnie wymieszaj owocowy mus i zdejmij patelnię z ognia.
  • Składniki na kruszonkę, czyli mąkę, płatki, migdały, masło, jogurt i cukier, przesyp do miski.
  • Zagniataj całość, aż powstanie konsystencja kruszonki.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej upieczone jabłka z patelni.
  • Owoce posyp kruszonką.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200 stopni Celsjusza.
  • Zapiekaj deser przez 15 minut.
  • Crumble z jabłkami podawaj w szklanych pucharkach lub miseczkach, z łyżką jogurtu naturalnego lub serka mascarpone i listkiem świeżej mięty.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady