Muffinki na słono to oryginalne danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Babeczki makaronowe mogą być serwowane jako przystawki na imprezę lub przekąska w ciągu dnia dla całej rodziny.

Reklama

Wytrawne muffinki, oprócz tego, że dobrze smakują, zawierają w sobie cenne składniki odżywcze. Ser kozi, zawarty w przekąsce, jest bogatym źródłem białka, kwasu foliowego, cynku a także witaminy A oraz witamin z grupy B. Produkt zawiera również w sobie: wapń, magnez, fosfor oraz potas.

Przepis na muffinki na słono, krok po kroku

Przepis na babeczki można dowolnie modyfikować, np. zamieniając ser kozi na ser pleśniowy. Śmietanowy sos urozmaici dodanie bezpośrednio do niego ulubionych ziół, np.: oregano, prowansalskich czy zwykłego pieprzu.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • praski do czosnku,
  • blendera,
  • foremek na muffiny,
  • widelca,
  • miski.

Składniki:

Zobacz także
  • 1/4 opakowania spaghetti (100 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g koziego sera,
  • 3 jajka,
  • 150 ml śmietany,
  • odrobina masła do wysmarowania foremek,
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania masła w foremkach,
  • szczypta parmezanu i kilka listków świeżej pietruszki (do dekoracji),
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
  • Śmietanę, całe jajka i kozi ser włóż do miski.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zmiksuj benderem.
  • Ugotowany makaron wymieszaj z serowym sosem.
  • Foremki na muffinki wysmaruj dokładnie masłem i oprósz bułką tartą.
  • Małe porcje makaronu nawijaj na widelec i przekładaj kolejno do foremek.
  • Rozgrzej piekarniki do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz muffinki przez 15 minut.
  • Podawaj na ciepło lub zimno, posypane świeżymi ziołami i oprószone startym parmezanem.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama