Dietetyczne przekąski na imprezę: przepis na zdrowe chipsy z kalafiora i zielonego ogórka

Garść chipsów zrobionych z ogórka leży w misce na stole.
Fot. ©Springfield Gallery/Fotolia.com

Zimne przekąski to jedzenie, bez którego trudno sobie wyobrazić imprezę. Najpopularniejszą przekąską są chipsy ziemniaczane o różnych smakach. O wiele zdrowsze od gotowych chrupek sklepowych są ich warzywne odpowiedniki, które można przygotować w domu. Chipsy z kalafiora albo zielonego ogórka to zdrowe przekąski, bez dodatku soli ani tłuszczu.

 

Chipsy z warzyw można maczać w sosach. Przekąski będą dobrze smakować, np. z sosem czosnkowym, paprykowym albo tabasco. Chipsy można też wykorzystać jako dodatek do sałatek warzywnych.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica po angielsku

Przepis na chipsy z kalafiora z parmezanem i oregano

Potrzebujesz:

  • tarki o małych oczkach,
  • papieru do pieczenia.

 

Składniki:

  • pół główki kalafiora,
  • 50 gramów startego parmezanu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • szczypta pieprzu.

 

Czas przygotowania: 15 miniut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj kalafior i obierz go z liści.
  • Zetrzyj warzywo na tarce o małych oczkach.
  • Dodaj parmezan, oregano, czosnek i pieprz.
  • Dokładnie wymieszaj składniki.
  • Rozłóż papier do pieczenia na blaszce.
  • Masę kalafiorową nakładaj łyżką na kształt małych, płaskich placków.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz chipsy z kalafiora około 10 minut.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu zdjemij przeąskę z blachy nożem lub cienką łopatką kuchenną.

 

Smacznego!

Chipsy z ogórków szklarniowych z wędzoną papryką i czosnkiem

Potrzebujesz:

  • ręcznika papierowego,
  • papieru do pieczenia.

 

Składniki:

  • 2 długie ogórki szklarniowe,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku.

 

Czas przygotowania: 2-3 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj ogórki i pokrój je w plastry (razem ze skórą) na grubość 4 milimetrów.
  • Rozłóż ręcznik papierowy i połóż na nim warzywa, aby odsączyły się z nadmiaru wody.
  • Na blaszy z rozłożonym papierem do pieczenia ułóż plastry ogórków.
  • Warzywa oprósz wędzoną papryką i czosnkiem granulowanym.
  • Ze względu na dużą zawartość wody w ogórkach, trzeba je piec od 2 do 3 godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu chipsy z ogórka przełóż do miski.

 

Smacznego!

 

Chipsy ogórkowe można też przygotować, dodając (zamiast papryki i czosnku) sok z cytryny albo ocet jabłkowy. Warzywa dobrze smakują z przyprawą curry albo świeżo posiekanym koprem.


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady