Dietetyczne przekąski na imprezę: przepis na zdrowe chipsy z kalafiora i zielonego ogórka

Garść chipsów zrobionych z ogórka leży w misce na stole.
Fot. ©Springfield Gallery/Fotolia.com

Zimne przekąski to jedzenie, bez którego trudno sobie wyobrazić imprezę. Najpopularniejszą przekąską są chipsy ziemniaczane o różnych smakach. O wiele zdrowsze od gotowych chrupek sklepowych są ich warzywne odpowiedniki, które można przygotować w domu. Chipsy z kalafiora albo zielonego ogórka to zdrowe przekąski, bez dodatku soli ani tłuszczu.

 

Chipsy z warzyw można maczać w sosach. Przekąski będą dobrze smakować, np. z sosem czosnkowym, paprykowym albo tabasco. Chipsy można też wykorzystać jako dodatek do sałatek warzywnych.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Przepis na chipsy z kalafiora z parmezanem i oregano

Potrzebujesz:

  • tarki o małych oczkach,
  • papieru do pieczenia.

 

Składniki:

  • pół główki kalafiora,
  • 50 gramów startego parmezanu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • szczypta pieprzu.

 

Czas przygotowania: 15 miniut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj kalafior i obierz go z liści.
  • Zetrzyj warzywo na tarce o małych oczkach.
  • Dodaj parmezan, oregano, czosnek i pieprz.
  • Dokładnie wymieszaj składniki.
  • Rozłóż papier do pieczenia na blaszce.
  • Masę kalafiorową nakładaj łyżką na kształt małych, płaskich placków.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz chipsy z kalafiora około 10 minut.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu zdjemij przeąskę z blachy nożem lub cienką łopatką kuchenną.

 

Smacznego!

Chipsy z ogórków szklarniowych z wędzoną papryką i czosnkiem

Potrzebujesz:

  • ręcznika papierowego,
  • papieru do pieczenia.

 

Składniki:

  • 2 długie ogórki szklarniowe,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku.

 

Czas przygotowania: 2-3 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj ogórki i pokrój je w plastry (razem ze skórą) na grubość 4 milimetrów.
  • Rozłóż ręcznik papierowy i połóż na nim warzywa, aby odsączyły się z nadmiaru wody.
  • Na blaszy z rozłożonym papierem do pieczenia ułóż plastry ogórków.
  • Warzywa oprósz wędzoną papryką i czosnkiem granulowanym.
  • Ze względu na dużą zawartość wody w ogórkach, trzeba je piec od 2 do 3 godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu chipsy z ogórka przełóż do miski.

 

Smacznego!

 

Chipsy ogórkowe można też przygotować, dodając (zamiast papryki i czosnku) sok z cytryny albo ocet jabłkowy. Warzywa dobrze smakują z przyprawą curry albo świeżo posiekanym koprem.


Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady