Dzień Kobiet to czas, kiedy panowie chętnie obdarowują bliskie im kobiety upominkami. Ciekawym pomysłem na prezent dla dziewczyny są własnoręcznie wykonane czekoladki z bakaliami. Słodki deser przygotowuje się 10 minut. Prezent na Dzień Kobiet można zapakować w ozdobny, kolorowy papier i obwiązać wstążką.

Reklama

Domowe czekoladki to zdrowa przekąska, która nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Słodki smakołyk jest również niskokaloryczny i może stanowić zdrowy deser dla osób dbających o linię.

Domowe czekoladki z karobem i olejem kokosowym, krok po kroku

Przepis na czekoladki zawiera karob, czyli niskokaloryczny zamiennik kakao. Dodatek jest bogatym źródłem cennych witamin i minerałów, np.: wapnia, miedzi, żelaza, magnezu oraz potasu. Karob można stosować do przygotowywania wegańskich przekąsek i deserów.

Potrzebujesz:

  • silikonowej formy do pralinek, np. w kształcie serduszek,
  • miski,
  • garnka (do wykonania wodnej kąpieli).

Składniki:

Zobacz także
  • 1 szklanka oleju kokosowego,
  • ⅓ szklanki karobu,
  • 1 łyżka miodu,
  • garść ulubionych bakalii.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Dodaj karob oraz miód i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
  • Do masy włóż ulubione bakalie.
  • Wymieszaj całość i przełóż delikatnie do silikonowej formy.
  • Włóż domowe czekoladki do zamrażalnika na 20 minut.
  • Wyjmij delikatnie pralinki z formy.

Smacznego!

Reklama

Miód można zamienić na inne zdrowe dodatki, jak: ksylitol, cukier kokosowy czy drobno posiekane daktyle. Domowe czekoladki wystarczy przełożyć do ozdobnego pudełka lub wykonać je samodzielnie z kartonu obłożonego kolorowym papierem ozdobnym. Słodki upominek można obwiązać wstążką i dodać pocztówkę z życzeniami. Własnoręcznie przygotowany prezent na Dzień Kobiet z pewnością ucieszy osobę obdarowaną, zwłaszcza jeśli jest miłośniczką wyrobów z czekolady.

Reklama
Reklama
Reklama