Makaron muszle nadziewany mielonym mięsem z czosnkiem, aromatycznymi przyprawami i sosem pomidorowym to pomysł na obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy doskonale komponuje się z bazylią, oregano i pieprzem, dlatego nie może ich zabraknąć w przepisie. Aby uwydatnić smak dania, można do niego dodać kilka pokrojonych w drobną kostkę suszonych pomidorów.

Reklama

Muszle nadziewane mięsem mielonym i zapiekane w piekarniku z żółtym serem sprawdzą się jako obiad dla czteroosobowej rodziny. Przepis na makaron można dowolnie modyfikować, nadziewając go ulubionym farszem, np.: szpinakiem z łososiem, pieczarkami z kurczakiem, gorgonzolą a nawet sałatką warzywną w wersji na zimno.

Przepis na makaron conchiglioni nadziewany mięsem mielonym, krok po kroku

Makaron conchiglioni potocznie nazywany jest muszlami, ponieważ przypomina je kształtem. Muszelki ze względu na okazały rozmiar można faszerować różnego rodzaju nadzieniem, a potem zapiec na rumiano w piekarniku.

Zobacz także

Składniki (na 4 osoby):

  • 500 g mielonego mięsa,
  • opakowanie makaronu conchiglioni (duże muszle),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 suszonych pomidorów z puszki,
  • 5 plastrów żółtego sera,
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • odrobina masła do wysmarowania żaroodpornego naczynia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli,
  • przyprawy do smaku w dowolnej ilości: sól, pieprz, oregano, bazylia.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Makaron muszle ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
  • Mięso mielone dopraw do smaku: solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz drobno posiekanymi suszonymi pomidorami.
  • Na patelni podsmaż delikatnie cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Dodaj mięso mielone i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Gdy mięso lekko zarumieni się, dodaj do niego pomidory z puszki oraz koncentrat i duś całość ok. 10 minut.
  • Spróbuj sosu. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dopraw go dodatkową szczyptą soli, pieprzu oraz ziół.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością masła, a na dno wlej odrobinę sosu pomidorowego z patelni.
  • Ostudzone muszle napełnij mięsnym farszem i ułóż w naczyniu.
  • Na makaron wylej pozostałość sosu z patelni.
  • Całość piecz 15 minut (z włączoną funkcją termoobiegu) w naczyniu z pokrywką, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  • Wyjmij naczynie, dodaj na wierzch makaronu plastry żółtego sera i piecz całość jeszcze przez 5 minut, aby ser rozpuścił się na makaronie.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama