Przepis na kurczaka piccata w serowej panierce, duszonego w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii

Kurczak piccata podany z na talerzu z cytyną.
Fot. ©Africa Studio/Fotolia.com

Piccata to sposób przygotowywania mięsa, które jest panierowane i duszone a następnie podawane z sosem. Potrawę chętnie przygotowują Włosi, używając do tego najczęściej cielęciny. Filet z kurczaka kroi się na drobne kawałki, marynuje i następnie smaży w panierce z mąki, sera i otrębów.

 

W oddzielnym rondlu przygotowuje się sos z pomidorów z dodatkiem świeżej posiekanej bazylii i cebuli. Po podsmażeniu mięsa, na patelnie wlewa się dressing pomidorowy i całość dusi przez 10 minut.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: krokiety z kapustą i grzybami

 

Przepis na kurczaka piccata – krok po kroku

 

Kurczaka można zastąpić filetem z indyka. Dla podkreślenia smaku sosu wystarczy dodać odrobinę ostrej czerwonej papryki lub drobno posiekanej zielonej papryczki jalapeno.

 

Potrzebujesz:

  • tarki z małymi oczkami,
  • praski do czosnku,
  • tłuczka do mięsa,
  • patelni,
  • rondla,
  • ręcznika papierowego,
  • blendera.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 gramów piersi z kurczaka,
  • 1/4 kostki żółtego sera (100 gramów),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki otrębów pszennych,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła roślinnego,
  • 1 puszka pomidorów bez skóry (400 gramów),
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii (lub suszonej),
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym.
  • Kurczaka pokrój na 2-centymetrowe kawałki i rozklep je tłuczkiem.
  • Mięso obtocz w czarnym pieprzu.
  • Całe jajko wymieszaj z otrębami i serem startym na tarce.
  • Obtocz kurczaka z mące, a następnie w jajku z dodatkami.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  • Mięso lekko podsmaż do uzyskania złotego koloru.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Zeszklij ją na maśle w rondlu z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
  • Dodaj do warzyw pomidory z puszki razem z posiekaną bazylią i gotuj przez 5 minut.
  • Składniki blenduj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Przelej sos do patelni i duś mięso przez 10 minut.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Podawaj z ryżem, ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady