Przepis na kurczaka piccata w serowej panierce, duszonego w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii

Kurczak piccata podany z na talerzu z cytyną.
Fot. ©Africa Studio/Fotolia.com

Piccata to sposób przygotowywania mięsa, które jest panierowane i duszone a następnie podawane z sosem. Potrawę chętnie przygotowują Włosi, używając do tego najczęściej cielęciny. Filet z kurczaka kroi się na drobne kawałki, marynuje i następnie smaży w panierce z mąki, sera i otrębów.

 

W oddzielnym rondlu przygotowuje się sos z pomidorów z dodatkiem świeżej posiekanej bazylii i cebuli. Po podsmażeniu mięsa, na patelnie wlewa się dressing pomidorowy i całość dusi przez 10 minut.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński

 

Przepis na kurczaka piccata – krok po kroku

 

Kurczaka można zastąpić filetem z indyka. Dla podkreślenia smaku sosu wystarczy dodać odrobinę ostrej czerwonej papryki lub drobno posiekanej zielonej papryczki jalapeno.

 

Potrzebujesz:

  • tarki z małymi oczkami,
  • praski do czosnku,
  • tłuczka do mięsa,
  • patelni,
  • rondla,
  • ręcznika papierowego,
  • blendera.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 gramów piersi z kurczaka,
  • 1/4 kostki żółtego sera (100 gramów),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki otrębów pszennych,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła roślinnego,
  • 1 puszka pomidorów bez skóry (400 gramów),
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii (lub suszonej),
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym.
  • Kurczaka pokrój na 2-centymetrowe kawałki i rozklep je tłuczkiem.
  • Mięso obtocz w czarnym pieprzu.
  • Całe jajko wymieszaj z otrębami i serem startym na tarce.
  • Obtocz kurczaka z mące, a następnie w jajku z dodatkami.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  • Mięso lekko podsmaż do uzyskania złotego koloru.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Zeszklij ją na maśle w rondlu z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
  • Dodaj do warzyw pomidory z puszki razem z posiekaną bazylią i gotuj przez 5 minut.
  • Składniki blenduj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Przelej sos do patelni i duś mięso przez 10 minut.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Podawaj z ryżem, ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady