Cielęcina duszona z sosem z tuńczyka, anchois i kaparów – pomysł na obiad dla całej rodziny

cielęcina w plastrach
Fot. ©BillionPhotos.com/Fotolia.com

Duszona cielęcina w białym winie i przyprawach to smaczne mięsne danie, idealne na obiad. Mięso podaje się z kremowym sosem z tuńczyka, anchois, kaparów oraz czosnku. Cielęcina duszona zyska wyrazisty smak, gdy doda się do niej selera naciowego oraz czosnku.

Cielęcina to jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera duże ilości białka, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz cynk oraz stosunkowo mało tłuszczu. Najlepsze mięso cielęce pochodzi od cieląt między 4. a 8. tygodniem życia, które są karmione głównie mlekiem.

Przepis na cielęcinę duszoną z kremowym sosem, krok po kroku

Duszona cielęcina w winie to klasyczne danie włoskiej kuchni, nazywane Vitello Tonnato. Mięso podawane jest z gęstym i aromatycznym sosem na bazie: tuńczyka, anchois, kaparów, jajek oraz soku z cytryny.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ptysie z kremem

Potrzebujesz:

  • rondla,
  • miski,
  • praski do czosnku,
  • blendera.

Składniki:

  • 500 g cielęciny z udźca,
  • 300 ml jasnego wytrawnego wina,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.

Składniki na sos z tuńczyka:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 żółtka kurzych jaj,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 anchois,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 cytryna.

Czas przygotowania: 1,5 h

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do rondla wlej niewielką ilość oleju i obsmaż w nim cielęcinę.
  • Dopraw solą, pieprzem oraz podlej białym winem.
  • Seler naciowy pokrój na małe kawałki.
  • Dodaj do rondla liście laurowe, pokrojonego selera oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Duś całość na małym ogniu przez około 60 minut.
  • Do miski wbij żółtka i powoli dodawaj olej.
  • Mieszaj składniki, aż powstanie majonez.
  • Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i wymieszaj.
  • Kapary i anchois pokrój na małe kawałki i przełóż do sosu.
  • Dodaj tuńczyka i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Całość zmiksuj blenderem na jednolity sos.
  • Ostudzoną cielęcinę pokrój w plastry i rozłóż na talerzu.
  • Mięso polej sosem.

Wskazówka: Danie można podawać z kaparami bądź oprószyć całość sproszkowaną słodką papryką.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady