Pomidory kumato (czekoladowe pomidory) odkrył Luis Ortago – hiszpański rolnik, w 1970 roku. Zauważył on, że pomidory znajdujące się w ostatnich rzędach plantacji, które były rzadziej podlewane, miały intensywniejszy i słodszy smak. Zainspirowało go to do utworzenia odrębnej plantacji – tak powstały pomidory kumato.

Reklama

Pomidory kumato a inne odmiany pomidorów

Pomidory kumato odróżnia od pozostałych odmian barwa i smak – są ciemniejsze (od zieleni ze złotem do brązu) i słodsze. Ponadto, w odróżnieniu od innych pomidorów, nie można kupić nasion kumato. Pomidory kumato posiadają grubszą skórkę niż inne odmiany, dlatego można je dłużej przechowywać zarówno w sklepie, jak i w domu. Pomidory kumato mają mniej pestek i bardziej zwarty miąższ w porównaniu z tradycyjnymi warzywami. Są również droższe – trzeba zapłacić około 10 złotych za 1 kilogram. Przeciętniej wielkości pomidor waży 100-140 gramów i ma około 35 kalorii. Obecnie, czekoladowe pomidory można kupić w całej Europie oraz niektórych zakątkach świata, np. Australii.

Pomidory kumato a produkty modyfikowane genetycznie

Pomidory kumato nie są modyfikowane genetycznie - pozyskuje się je w sposób naturalny. Ich barwa i smak jest wynikiem zupełnie bezpiecznych eksperymentów plantatorów.

Wartości odżywcze pomidorów kumato

Pomidory kumato mają niezastąpione dla naszego zdrowie przeciwutleniacze (antyoksydanty) – antocyjany – typowe dla warzyw o ciemniejszej barwie. Antocyjany wpływają korzystnie na układ krążenia, działają przeciwzapalnie, obniżają poziom złego cholesterolu. Antocyjany są przyswajane także wtedy, gdy pomidory są zapiekane czy gotowane. Ponadto pomidory kumato zawierają magnez, potas, witaminy A i C.

Zobacz także

Pomidory kumato doskonale sprawdzają się jako składnik sosów. Ze względu na swój niebanalny wygląd, stanowią świetną dekorację.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama