Bezglutenowa i wegetariańska pizza na spodzie z kalafiora - przepisy

pizza z kalafiorem
Fot. ©Brent Hofacker/Fotolia

Kalafior gotowany i usmażony na patelni jest wyśmienity jako spód do bezglutenowej pizzy. Można również wykorzystać surowe warzywo, wystarczy je tylko odpowiednio drobno zmielić.

 

Do przygotowania kalafiorowej pizzy w zależności od przepisu – wykorzystuje się świeży lub mrożony kalafior.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, fetą i szpinakiem

Pizza na spodzie ze świeżego kalafiora – przepis

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 mały kalafior,
  • 1 jajko,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 mąki kukurydzianej,
  • 6-7 plastrów żółtego sera np. gouda,
  • kulka mozzarelli,
  • garść listków świeżej bazylii,
  • pół łyżeczki soli,
  • świeżo mielony, czarny pieprz.

Składniki na sos:

  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 10 łyżek soku z pomidorów z puszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.

Będzie ci potrzebny papier do pieczenia i duża patelnia.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 25 minut + 25 minut smażenia

 

Sposób przygotowania:

  • Kalafior umyj, potnij na mniejsze części i zetrzyj na tarce lub zblenduj na jak najdrobniej.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, jajko, sól i kalafior na jednolitą masę.
  • Pokrój paprykę w paski.
  • Z papieru do pieczenia wytnij okrąg odpowiadający rozmiarowi patelni. Rozsmaruj na nim równomiernie kalafiorowe ciasto i smaż pod przykryciem, aż się zarumieni i lekko stwardnieje, przez około 15-20 minut.
  • Przygotuj sos: dokładnie zblenduj wszystkie składniki.
  • Rozsmaruj sos na cieście, ułóż ser, paprykę i mozzarellę. Smaż pod przykryciem do czasu, aż sery się rozpuszczą.
  • Udekoruj pizzę listkami bazylii i czarnym pieprzem.

Pizza na spodzie z mrożonego kalafiora – przepis

Składniki na dwie pizze o średnicy około 40 cm.

 

Składniki na ciasto:

  • 450 g opakowanie mrożonego kalafiora,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka tartego sera np. parmezanu lub mozzarelli.

Składniki do pizzy:

  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 duży pomidor, pokrojony w plastry,
  • 5 umytych i startych na tarce pieczarek,
  • 1 zielona papryka pokrojona w paski,
  • 2 kulki mozzarelli.

Składniki na sos:

  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka sosu sojowego jasnego,
  • łyżeczka ziół prowansalskich.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut + 25 minut pieczenia

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kalafiora w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj sos: zblenduj wszystkie składniki na gładka masę.
  • Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza.
  • Odsącz kalafiora z nadmiaru wody, np. zawijając go w ściereczkę.
  • W dużej misce połącz kalafiora z serem, solą i jajkami – zblenduj wszystko dokładnie.
  • Przełóż ciasto na blaszki i uformuj 2 pizze.
  • Wstaw pizze do piekarnika i piecz przez 15 minut.
  • Wyjmij pizze i rozsmaruj na nich sos oraz ułóż warzywa i ser. Ponownie włóż do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 5-10 minut.

 

Pizza z kalafiora wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady