Pizza wegańska z oliwkami, z tofu oraz pizza wegańska bez drożdży

Kolorowa pizza z wegańskimi składnikami.
Fot. ©nata_vkusidey/Fotolia.com

Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.

 

Do wegańskiej pizzy można użyć warzyw, ziaren, sosów bez śmietany oraz przypraw. W sprzedaży są dostępne specjalne wegańskie sery bez zawartości mleka. Można też je zrobić samodzielnie, np. z orzechów nerkowca.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem

 

Wegańska pizza z oliwkami

 

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g),
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¾ szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżka sezamu,
  • kilka kropel oliwy z oliwek.

 

Składniki na sos:

  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżka słodu.

 

Dodatki:

  • oliwki według uznania,
  • ½ łyżki oliwy z oliwek,
  • garść startego wegańskiego sera żółtego.

 

Czas przygotowania: około 2 godzin

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę, cukier, sól i sezam w misce.
  • Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami.
  • Wymieszaj całość.
  • Posmaruj ręce oliwą i zagnieć kulkę z ciasta.
  • Włóż ją do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką.
  • Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło.
  • Zacznij przygotowywać sos: obierz i pokrój cebulę.
  • Obierz i posiekaj czosnek.
  • Podsmaż obydwa warzywa na patelni do zeszklenia.
  • Dodaj do nich passatę pomidorową.
  • Dodaj przyprawy i gotuj sos przez 15-20 minut na niewielkim ogniu.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pokrój oliwki.
  • Uformuj okrągły placek z ciasta i nałóż na niego sos, ser oraz oliwki.
  • Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 12-15 minut.
  • Danie będzie gotowe, kiedy ciasto się zrumieni.

 

Wegańska pizza bez drożdży

 

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/3 szklanki ciepłej wody.

 

Dodatki:

  • 200 g passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 pieczarki,
  • ½ papryki,
  • 1 pomidor,
  • garść wegańskiego sera,
  • 3 plasterki sojowego salami,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • garść żółtego sera wegańskiego.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  • Rozpuść cukier w wodzie.
  • Wymieszaj mąkę i sól, a następnie dodaj do nich olej i wodę.
  • Zagniataj ciasto przez około 10 minut.
  • Rozwałkuj je na blasze i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
  • Umyj warzywa i pokrój je.
  • Pokrój wędlinę sojową.
  • Po upływie 5 minut wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj je olejem, a następnie passatą.
  • Ułóż warzywa i wędlinę na pizzy.
  • Wstaw blachę do piekarnika na 5 minut.
  • Wyjmij ciasto i dodaj ser oraz przyprawy.
  • Wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut.

 

Wegańska pizza z tofu

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka wody.

 

Dodatki:

 

Czas przygotowania:

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść drożdże w letniej wodzie z cukrem i 2 łyżkami mąki.
  • Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Po upływie tego czasu dodaj do niego pozostałą część mąki, oliwę oraz sól.
  • Zagnieć ciasto – powinno być elastyczne, połóż je w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Umyj paprykę i pieczarki. Pokrój je.
  • Obierz cebulę i również ją pokrój.
  • Pokrój też oliwki.
  • Zetrzyj tofu na tarce, najlepiej na dużych oczkach.
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blasze.
  • Posmaruj pizzę sosem, ułóż warzywa pieczarki i oliwki, a następnie oprósz tofu.
  • Wstaw ciasto do piekarnika na około 15 minut.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady