Wypróbuj bezglutenowe przepisy na pyszne ciasto oraz aromatyczny sos do pizzy

Dowiedz się jak przyrządzić pizzę bezglutenową
Fot. © photosimysia/Fotolia.com

Ciasto na pizzę bezglutenową przygotowuje się np. z mąki gryczanej. Należy dodać także drożdże, sól, olej i cukier. Sos bez glutenu do tego włoskiego dania przyrządza się z pomidorów, tymianku, oregano i bazylii. Najlepiej doprawić go także miodem.

 

Pizza bezglutenowa najlepiej smakuje z ulubionymi dodatkami. Pasują do niej np. gruszka, ser mozzarella i pieczarki. Warto dodać też bazylię, paprykę, a w wersji dla mięsożerców – pierś z kurczaka lub szynkę.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: krokiety z mięsem

Przepis na pizzę bezglutenową

Składniki na bezglutenowe ciasto na pizzę:

  • 250 g mąki gryczanej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • ½ szklanki wrzącej wody,
  • ¾ płaskiej łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oleju (w tym 1 łyżka do posmarowania wierzchu ciasta).

 

Czas przygotowania: około 2 godziny

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Wysmaruj olejem miskę na ciasto.
  • Pokrusz drożdże, a następnie wymieszaj je z wrzątkiem, cukrem i solą.
  • Wlej do masy olej oraz wrzątek. Zagnieć ciasto, po czym uformuj z niego kulkę.
  • Posmaruj ją z każdej strony olejem, a następnie przykryj czystą ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Po upływie tego czasu podziel ciasto na połowę. Z każdej z nich uformuj pizzę o wybranym kształcie – klasycznie okrągłym, prostokątnym lub kwadratowym.
  • Posmaruj pizzę olejem i połóż na blachę.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do niego formy z pizzą. Piecz ją przez około 20 minut. Ciasto powinno być rumiane.
  • Posmaruj pizzę sosem i posyp ulubionymi dodatkami. Piecz przez kolejne 10 minut.

Przepis na sos do pizzy bez glutenu

Składniki:

  • 700 g pomidorów (świeżych lub z puszki),
  • 1-2 cebule,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • ½ papryczki chili,
  • szczypta ulubionych ziół: bazylii, oregano oraz tymianku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka oleju,
  • miód do smaku.

 

Czas przygotowania: 10-15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Przekrój, oczyść i pokrój papryczkę chili na kawałki.
  • Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie je posiekaj.
  • Rozgrzej patelnię z olejem, wyłóż na nią cebulę i zeszklij ją.
  • Dodaj czosnek i papryczkę chili.
  • Po około 5 minutach włóż na patelnię umyte, obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
  • Wsyp zioła i sól.
  • Duś sos dotąd, aż zgęstnieje. Mieszaj go od czasu do czasu, aby się nie przypalił.
  • Następne dopraw do smaku, dodając pieprz i miód.
  • Gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Przygotowanym w ten sposób sosem możesz też polać grillowane warzywa lub makaronową zapiekankę.  

 

Smacznego!

 

Zobacz także:

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady