Ciasto na pizzę bezglutenową przygotowuje się np. z mąki gryczanej. Należy dodać także drożdże, sól, olej i cukier. Sos bez glutenu do tego włoskiego dania przyrządza się z pomidorów, tymianku, oregano i bazylii. Najlepiej doprawić go także miodem.

Reklama

Pizza bezglutenowa najlepiej smakuje z ulubionymi dodatkami. Pasują do niej np. gruszka, ser mozzarella i pieczarki. Warto dodać też bazylię, paprykę, a w wersji dla mięsożerców – pierś z kurczaka lub szynkę.

Przepis na pizzę bezglutenową

Składniki na bezglutenowe ciasto na pizzę:

  • 250 g mąki gryczanej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • ½ szklanki wrzącej wody,
  • ¾ płaskiej łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oleju (w tym 1 łyżka do posmarowania wierzchu ciasta).

Zobacz także

Czas przygotowania: około 2 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Wysmaruj olejem miskę na ciasto.
  • Pokrusz drożdże, a następnie wymieszaj je z wrzątkiem, cukrem i solą.
  • Wlej do masy olej oraz wrzątek. Zagnieć ciasto, po czym uformuj z niego kulkę.
  • Posmaruj ją z każdej strony olejem, a następnie przykryj czystą ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Po upływie tego czasu podziel ciasto na połowę. Z każdej z nich uformuj pizzę o wybranym kształcie – klasycznie okrągłym, prostokątnym lub kwadratowym.
  • Posmaruj pizzę olejem i połóż na blachę.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do niego formy z pizzą. Piecz ją przez około 20 minut. Ciasto powinno być rumiane.
  • Posmaruj pizzę sosem i posyp ulubionymi dodatkami. Piecz przez kolejne 10 minut.

Przepis na sos do pizzy bez glutenu

Składniki:

  • 700 g pomidorów (świeżych lub z puszki),
  • 1-2 cebule,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • ½ papryczki chili,
  • szczypta ulubionych ziół: bazylii, oregano oraz tymianku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka oleju,
  • miód do smaku.

Czas przygotowania: 10-15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przekrój, oczyść i pokrój papryczkę chili na kawałki.
  • Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie je posiekaj.
  • Rozgrzej patelnię z olejem, wyłóż na nią cebulę i zeszklij ją.
  • Dodaj czosnek i papryczkę chili.
  • Po około 5 minutach włóż na patelnię umyte, obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
  • Wsyp zioła i sól.
  • Duś sos dotąd, aż zgęstnieje. Mieszaj go od czasu do czasu, aby się nie przypalił.
  • Następne dopraw do smaku, dodając pieprz i miód.
  • Gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Przygotowanym w ten sposób sosem możesz też polać grillowane warzywa lub makaronową zapiekankę.

Smacznego!

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama