Pitaja to soczyste i orzeźwiające źródło witamin i wartości odżywczych. Smoczy owoc wykorzystywany jest do przygotowywania soków, koktajli i win. Może być też zjadany na surowo.

Reklama

Właściwości pitai – witaminy i wartości odżywcze

Pitaja, nazywana również smoczym owocem lub truskawkową gruszką, to nie tylko owoc o oryginalnym wyglądzie, ale też źródło wielu wartości odżywczych i witamin. Dostarcza witaminy z grupy B i witaminę C. Miąższ smoczego owocu zawiera wapń, karoten, żelazo i fosfor. Ekstrakt z pitai zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna – w 100 g owocu znajduje się 50 kcal.

Wygląd i wykorzystanie smoczego owocu

Pitaja ma owalny kształt. Wielkością przypomina gruszkę. Ma różowy kolor z zielonymi łuskowatymi wypustkami. Istnieją także odmiany różowej pitai z różowym miąższem oraz żółty smoczy owoc z białym środkiem. Owoc ma biały miąższ z wieloma drobnymi czarnymi pestkami. Konsystencja miąższu przypomina miąższ kiwi. Pitaja jest bardzo soczysta i orzeźwiająca, a jej smak przypomina lekko kwaśne połączenie kiwi i agrestu. Owoc można jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek i koktajli. Wykorzystywana jest także do produkcji wina i soków.

Jadalną częścią truskawkowej gruszki jest tylko miąższ, skórka nie nadaje się do jedzenia. Smoczy owoc można jeść podobnie jak kiwi – wystarczy przekroić pitaję w połowie ostrym nożem i przy pomocy małej łyżeczki wydrążać miąższ. Alternatywną metodą jest pokrojenie owocu w plasterki, nacięcie skórki i oderwanie jej od miąższu.

Zobacz także

Rada: Przed zjedzeniem owocu warto trzymać pitaję w lodówce. To wzmocni jej smak. Podobny efekt osiągniemy serwując smoczy owoc z lodami.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama