Pistacje - składniki odżywcze, zastosowanie w kuchni, przepis na pistacjową pastę do pieczywa

Pistacje leżą rozsypane na stole.
Fot. ©Yaruniv-Studio/Fotolia.com

Pistacje są nasionami drzewa pistacjowego, które uprawiane jest nie tylko ze względu na orzechy, ale też z powodu walorów dekoracyjnych. Pistacje wykazują właściwości obniżające poziom cukru we krwi i mają niski indeks glikemiczny, dlatego są szczególnie polecane diabetykom. Smak pistacji jest delikatnie słony, dzięki czemu są uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Pistacje nazywane są zielonymi migdałami, zielonymi orzechami i orzechami szczęścia.

 

Pistacje to jedne z najmniej kalorycznych orzechów, co niestety nie oznacza, że są niskokaloryczne. 100 gramów pistacji dostarcza około 560 kcal, ale są też lekkie i niewielkie, dlatego jedna pistacja ma tylko kilka kalorii. Ich jedzenie (w niewielkich ilościach) pozytywnie wpływa na sylwetkę, ponieważ zawierają dużo błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Pistacje są znakomite jako przekąska, sprawdzają się również jako składnik wytrawnych past i słodkich kremów.

 

Wartości odżywcze pistacji

 

Włączenie pistacji do codziennego jadłospisu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Zawarte w nich składniki regulują pracę układu nerwowego, wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie tętnicze, działają ochronnie na serce i naczynia krwionośne, poprawiają pamięć i koncentrację, sprzyjają utrzymaniu smukłej sylwetki, pięknej cery i redukcji problemów trawiennych.

 

W orzeszkach pistacjowych znajdują się:

  • witaminy z grupy B, w szczególności B6 i B3 (PP),
  • witamina A,
  • witamina K,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • błonnik pokarmowy,
  • białko,
  • tłuszcz,
  • węglowodany.

 

Pistacje – kulinarne zastosowanie

 

Pistacje mają mocno orzechowy, słodko-słony smak, dlatego są idealnym dodatkiem zarówno do deserów, jak i wytrawnych potraw. Można z nich przygotować słodki krem do wafelków, tortu lub tarty. Są głównym składnikiem bałkańskiej baklawy (bakławy). Sprawdzają się jako przekąska, składnik serników, keksów, lodów czy trufli. Pistacje stanowią też bardzo ciekawy element dekoracyjny ze względu na piękny zielony kolor.

 

Przepis na wegańską pistacjową pastę do pieczywa

 

Składniki:

  • 200 g pistacji solonych,
  • 1 obrany ząbek czosnku,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.

 

Czas przygotowania:10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umieść wyłuskane z łupinek orzeszki w wysokim naczyniu lub kielichu blendera, dodaj olej, pieprz i czosnek.
  • Zmiksuj wszystko na jednolitą masę; pamiętaj, aby nie miksować za długo, ponieważ z pistacji zacznie wytrącać się tłuszcz i masa się rozwarstwi.
  • Przełóż pastę do słoiczka. Przechowuj w lodówce.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje