Pieczarki faszerowane z grilla z serem wiejskim, szpinakiem i cebulą – przepis krok po kroku

Pieczarki rozsypane na kuchennym stole
Fot. ©pilipphoto/Fotolia

Pieczarki nadziewa się serem wiejskim, szpinakiem, cebulą i szynką. Farsz, doprawiony solą i pieprzem, nakłada się do kapeluszy grzybów, owija folią aluminiową i grilluje na ruszcie około 20 minut. Upieczone pieczarki można polać sosem czosnkowym.

 

Szpinak można zastąpić świeżą roszponką, a oliwę z oliwek - masłem. Przepis na pieczarki nadziewane z serem można zmieniać, dodając np. czerwoną lub żółtą paprykę.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: minipączki serowe

Przepis na pieczarki nadziewane serem wiejskim z dodatkiem szpinaku i cebuli

Zanim zaczniesz smażyć farsz do pieczarek, przygotuj wcześniej patelnię oraz folię aluminiową. Na grilla połóż aluminiowe tacki (dzięki temu pieczarki nie przykleją się do rusztu).

 

Składniki:

  • 12 -14 dużych pieczarek,
  • 150 gramów gotowanej szynki,
  • opakowanie serka wiejskiego (200 gramów),
  • garść świeżego szpinaku (około 30 gramów),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Szpinak umyj, osusz i posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Odetnij nóżki od pieczarek.
  • Cebulę, szynkę i nóżki pieczarek posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw z szynką.
  • Farsz smaż na patelni około 5-7 minut.
  • Dodaj do całości szpinak i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Do farszu dodaj twarożek i całość delikatnie wymieszaj.
  • Nałóż farsz do kapeluszy pieczarek, tak aby zawartość lekko wystawała ponad brzegi grzybów.
  • Każdą faszerowaną pieczarkę owiń folią aluminiową.
  • Pieczarki ułóż na grillu i piecz na ruszcie około 20 minut.

Smacznego!

Dodatek do nadziewanych pieczarek – przepis na sos czosnkowy

Pieczarki z grilla można jeść same, albo polać je sosem czosnkowym. Domowy dressing dobrze smakuje nie tylko z warzywami, ale też z karkówką lub kiełbasą.

 

Składniki:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeże oregano i koperek,
  • sól.

 

Czas przygotowania: około 5 minut

Stopień trudności: bardzo łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Majonez połącz z jogurtem naturalnym.
  • Dodaj drobno posiekane zioła (do smaku) i wymieszaj aby powstała gładka konsystencja.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu.
  • Dopraw solą i ponownie zamieszaj.

Gotowe!


 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje