Dania z kaszy pęczak – przepis na buraczane pęczotto wegetariańskie oraz wersję z kurczakiem i szpinakiem

Pęczotto z warzywami i kurczakiem w glinianym naczyniu.
Fot. ©timolina/Fotolia.com

Pęczotto jest potrawą przygotowywaną z kaszy pęczak. Doskonale sprawdza się jako danie wegetariańskie. Smakowitym połączeniem jest również pęczotto z kurczakiem i warzywami.

 

Kasza pęczak jest uznana za jedną  z najzdrowszych kasz – w swoim składzie zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminę A, E i K oraz składniki mineralne, zwłaszcza potas, żelazo, magnez i wapń. Doskonałym pomysłem na obiad jest pęczotto, które można przygotować jako potrawę typowo wegetariańską lub z dodatkiem mięsa.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne pierniki

Przepis na pęczotto z kurczakiem, buraczkami i szpinakiem

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 350 gramów),
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • ½ pora,
  • ½ cebuli,
  • ¼ szklanki suchej kaszy pęczak,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • ¼ szklanki białego wina,
  • 300 gramów buraczków,
  • 1 ½ szklanki bulionu,
  • 2 duże garści świeżego szpinaku (lub jarmużu).

 

Czas przygotowania: 45-60 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i skrop sosem sojowym oraz łyżką oliwy z oliwek. Wymieszaj. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oliwy i dokładnie obsmaż kurczaka.
  • Do kurczaka dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany por. Posyp tymiankiem. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając – aż warzywa staną się miękkie. Dodaj kaszę pęczak i przez chwilę wszystko razem podsmażaj.
  • Wlej białe wino i gotuj przez około 2 minuty. Dodaj obrane i starte na tarce buraczki. Chwilę podsmażaj, ciągle mieszając.
  • Wlej gorący bulion, wymieszaj i zagotuj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  • Po zagotowaniu przykryj pokrywką. Gotuj przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i mieszając chwilę gotuj, aby odparowała reszta płynu.
  • Dodaj posiekane liście szpinaku. Podgrzewaj i mieszaj przez 2 minut.

Przepis na wegetariańskie pęczotto z buraczkami

Składniki (na 2 porcje):

  • ½ szklanki kaszy pęczak,
  • 600 mililitrów bulionu warzywnego,
  • 1 średni burak,
  • 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • płatki migdałów,
  • kawałek sera koziego (twardego),
  • sól, pieprz.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Burak piecz w folii aluminiowej przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu obierz go ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek podsmaż na łyżce masła. Następnie dodaj suchą kaszę i smaż około 1 minutę. Dołóż starty burak i wlej wino.
  • Całość zalej jedną łyżką wazową bulionu warzywnego i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie znowu dodaj bulionu i gotuj. Czynność powtarzaj, aż kasza całkowicie się ugotuje.
  • Pod koniec wrzuć tymianek, dopraw solą, pieprzem i dodaj sok z cytryny. Zdejmij z ognia i dodaj łyżkę masła. Dokładnie wymieszaj.
  • Pęczotto podawaj posypane startym kozim serem, tymiankiem i płatkami migdałów.

 

Smacznego! 


Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje