Przepis na pastę oliwkową

tapenada, czyli pasta oliwkowa
Fot. ©M.studio/fotolia

Pasta oliwkowa, zwana też tapenadą jest świetnym dodatkiem na przepyszne i oryginalne kanapki lub grzanki. Zachwycają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Wykorzystywana jest także jako dodatek do sałatek, ryb lub mięs. Niektórzy stosują ją także do różnego rodzaju makaronów. 

Tapenada - prosty przepis na pastę z czarnych oliwek

Pasta z czarnych oliwek (tapenada) jest świetnym pomysłem na przekąskę w trakcie imprezy. Niepowtarzalny smak przekąski tkwi w dobrze doprawionych oliwkach. Jak zrobić pastę do smarowania pieczywa?

 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: gołąbki bez zawijania

Składniki:

 

  • czarne oliwki (200 g),
  • papryka chili (1 sztuka),
  • czosnek (2 ząbki),
  • natka świeżej pietruszki,
  • ocet balsamiczny (3 łyżki),
  • oliwa (4 łyżki),
  • sól,
  • wybrane pieczywo.

Sposób przygotowania:

 

Czarne oliwki drobno posiekaj lub rozdrobnij za pomocą miksera. Do zmiksowanych oliwek dodaj posiekaną ostrą paprykę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, a następnie dodaj rozdrobnioną natkę pietruszki, sól, oliwę i ocet balsamiczny. Pastę ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień tapenadę podawaj ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.

 

Smacznego! 


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje