Przepis na zupę pomidorową z papryką jalapeno, kurczakiem, kukurydzą i czerwoną fasolą

Fot. ©Nitr/Fotolia

Papryczkę jalapeno smaży się razem z cebulą i selerem naciowym. Później dodaje się kurczaka, fasolę, kukurydzę oraz krojone pomidory. Zupę doprawia się solą, pieprzem i skórką startą z połowy cytryny. Na koniec wystarczy wrzucić pęczek posiekanej natki pietruszki.

 

Jalapeno to rodzaj bardzo ostrej papryczki chili. To najbardziej popularny składnik używany przez kucharzy w Meksyku oraz Stanach Zjednoczonych.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kolorowym makaronem, boczkiem i kukurydzą

Zupa pomidorowa z papryką jalapeno (po meksykańsku)

Potrzebujesz:

  • średniego garnka,
  • praski do czosnku,
  • tarki o małych oczkach.

 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 papryczka jalapeno,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pół cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 1 torebka ryżu,
  • pęczek natki pietruszki (lub kolendry).

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej olej w garnku.
  • Dodaj cebulę pokrojoną w półksiężyce i smaż około 2 minuty, aż się zeszkli.
  • Seler naciowy pokrój w kostkę i wrzuć do garnka.
  • Pokrojone w cienkie paski piersi z kurczaka dodaj do składników.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Całość posyp mąką i wymieszaj.
  • Smaż około 5 minut, co chwilę mieszając.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Do garnka włóż pomidory z puszki.
  • Dodaj puszkę fasoli i kukurydzy.
  • Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i skórkę startą z połowy cytryny.
  • Dolej wody do garnka i wysyp surowy ryż z torebki.
  • Wymieszaj całość i gotuj około 15 minut (aż ryż będzie miękki).
  • Papryczkę jalapeno oczyść z nasion, przekrój na pół i wrzuć do garnka. Kontroluj ostrość potrawy i wyjmij papryczkę, gdy uznasz za stosowne.
  • Dopraw szczyptą soli i pieprzu (do smaku).
  • Dodaj poszatkowany pęczek natki pietruszki.
  • Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i z grzankami.

 

Smacznego!

 

Wskazówka: Jeśli zupa będzie zbyt rzadka, zagęść ją mąką ziemniaczaną. Jedną łyżkę mąki rozpuść w około 100 mililitrach wody i stopniowo dolewaj do zupy. 


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje