2 wegańskie przepisy na paprykę faszerowaną z grilla – z pastą słonecznikową i kaszą

Faszerowana papryka na grillu zrobiona w wersji wegańskiej.
Fot. ©exclusive-design/stock.adobe.com

Papryka faszerowana to jedno z popularniejszych wegańskich i wegetariańskich dań z grilla. Podstawą nadzienia może być kasza lub ryż. Znakomicie smakuje też dodatek cebuli, pieczarek, pomidorów, różnego rodzaju pestek i orzechów oraz tofu.

 

Najlepsza do grillowania jest papryka czerwona. Ma najbardziej intensywny smak i aromat. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wypełniać farszami paprykę zieloną, zółtą, pomarańczową lub białą.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka na sałacie

 

Przepis paprykę z grilla nadziewaną kaszą, pieczarkami i tofu

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże papryki czerwone,
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 150 g tofu naturalnego,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia – najlepiej rzepakowy,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka pestek z dyni.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, odsącz i ostudź.
  • Umyj papryki i wyjmij z nich gniazda nasienne, wykrawając ogonek w taki sposób, by powstała przykrywka – nie wyrzucaj jej. Usuń wszystkie pestki małą łyżeczką i wypłucz środek.
  • Zetrzyj umyte wcześniej pieczarki na tarce i średnich oczkach.
  • Pokrój cebule i odsączone tofu w drobną kostkę.
  • W dużym rondlu rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj tofu i smaż do momentu, aż się zarumieni. Wsyp pieczarki i duś pod przykryciem przez około 5 minut.
  • Zdejmij pokrywkę, dodaj sos sojowy i smaż wszystko na średnim ogniu, odparowując nadmiar płynu.
  • Dodaj kaszę, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i pestki dyni – podsmażaj wszystko cały czas, mieszając przez około 5-7 minut.
  • Odstaw do ostudzenia, wypełnij farszem każdą paprykę i zamknij „wieczkiem” z ogonkiem.
  • Owiń każdą paprykę w folię aluminiową i piecz na rozgrzanym ruszcie przez 10 minut.

 

Przepis na paprykę z grilla faszerowaną pastą słonecznikowo-pomidorową

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże papryki dowolnego koloru,
  • 2 szklanki pestek słonecznika namoczonego na noc w przegotowanej wodzie,
  • około 250 g suszonych pomidorów suszonych w oleju wraz z olejem – około 2-3 łyżkami,
  • 4 parówki sojowe – najlepiej wędzone,
  • zioła prowansalskie – około 1 łyżeczka,
  • szczypta papryki wędzonej,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Odsącz słonecznik z wody, przepłucz ziarna na sicie i wrzuć do kielicha blendera lub dużej miski. Dodaj sos sojowy, pomidory razem z olejem, zioła prowansalskie, paprykę wędzoną i 5 łyżek wody i zblenduj wszystko na jednolitą, ale nie idealnie gładką masę.
  • Gotowy farsz wymieszaj z pokrojonymi w drobną kostkę parówkami sojowymi i wstaw do lodówki na około 10 minut.
  • Umyj papryki i wyjmij z nich gniazda nasienne, wykrawając ogonek w taki sposób, by powstała przykrywka – nie wyrzucaj jej. Usuń wszystkie pestki małą łyżeczką i wypłucz środek.
  • Wypełnij farszem każdą paprykę, owiń w folię aluminiową i piecz przez około 15 minut.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady