Zastosowanie pandanu w kuchni, kosmetyce i medycynie. Ile kosztuje i jak ją dostać?

liście świeżego pandanu
Fot. ©showcake/Fotolia.com

Pandan jest rośliną z Azji Południowo-Wschodniej i stosuje się ją w kuchni jako dodatek do ciast, ryżu, napojów czy mięsa. Jej liście często są substytutem wanilii. W medycynie stosuje się tę roślinę jako środek przeciwbólowy oraz afrodyzjak. Pandan stosuje się też w kosmetyce i zabiegach aromaterapii.

Czym jest pandan?

Pandan (pochutnik, pandanus) jest rośliną, którą stosuje się w kuchni, medycynie oraz kosmetyce. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i obejmuje ok. 600 gatunków podobnych krzewów i drzew. Rośnie na terenach podmokłych. Wszystkie odmiany pandanu charakteryzują się cienkim pniem, który w miarę wzrostu rozgałęzia się. Roślina ma długie liście (nawet do 10 m) i kwiaty zebrane w kolby. Owoce pandanu to zwykle jagody i pestkowce.

Pandan – zastosowanie w kuchni

Liście pandanu stosuje się najczęściej w kuchni azjatyckiej (wietnamskiej, malezyjskiej, tajskiej). Dodaje się je zwykle do zup, ryżu i potraw mięsnych. W Indiach pandan stosuje się do zawijania ryb i owoców morza. Liście rwie się też na małe kawałki i posypuje nimi potrawy jako przyprawą. Z pandanu przygotowuje się też pasty o charakterystycznym zielonym kolorze, które dodaje się do deserów czy soków. W smaku roślina ta przypomina wanilię, więc często jest jej azjatyckim odpowiednikiem. Dobrze jest dodawać ją do ciast i innych słodkości.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: domowe hamburgery

Składniki na ciasto pandanowe:

  • 8 jaj,
  • 100 g liści pandanu,
  • 90 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 150 g mąki.

Czas przygotowania: 1 godzina

Poziom trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umyj pandan i potnij na drobne kawałki.
  • Dodaj wody i zmiksuj blenderem (lub malakserem).
  • Otrzymaną zawartość przecedź przez muślin, mocno wyciskając.
  • Nagrzej piekarnik do 175 st. C.
  • Rozdziel jajka na białka i żółtka.
  • Żółtka zmieszaj z cukrem i dodaj sok z pandanu, oliwę i mąkę.
  • Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaj 50 g cukru.
  • Połącz masę żółtkową z białkową i wymieszaj.
  • Przelej wszystko do foremki i piecz przez 45 minut.
  • Po wyjęciu odstaw ciasto, aż wystygnie.

Smacznego!

Pandan – zastosowanie w kosmetyce

Męskie kwiaty pandanu zerwane z samego rana umieszczane są w naczyniach z wodą, co umożliwia uwalnianie się z nich zmysłowych zapachów. Z tego wyodrębnia się esencję zapachową o nazwie ruh kewra. Jest to najbardziej popularny olejek stosowany w kosmetyce oraz aromaterapii. Substancja ta ma działanie relaksujące, afrodyzjakowe i oczyszczające.

Pandan – zastosowanie w medycynie

Liście pandanu stosuje się jako środek na oparzenia słoneczne oraz łagodzenie stresu. Roślinę uważa się też za rodzaj afrodyzjaku. Mężczyznom pomaga ona radzić sobie z przedwczesnym wytryskiem, a kobiety bardziej pobudza seksualnie. Z kolei napar z pandanu pomaga uśmierzać bóle głowy oraz obniżać gorączkę. W formie okładów, roślina ta przyspiesza gojenie się ran i problemów skórnych. W Azji stosuje się ją też jako środek przeciwbólowy tuż po porodzie. Indyjscy lekarze zalecają stosowanie pandanu w przypadku takich chorób, jak:

  • reumatyzm,
  • grypa,
  • świerzb,
  • ospa,
  • zapalenie wątroby,
  • chroniczny ból głowy.

Pandan – gdzie kupić i ile kosztuje?

Liście pandanu są dostępne w większości sklepów orientalnych. Za 100 g trzeba zapłacić około 11 zł. Niektóre restauracje, które mają w ofercie dania z Dalekiego Wschodu serwują potrawy z dodatkiem pandanu.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady