Zastosowanie pandanu w kuchni, kosmetyce i medycynie. Ile kosztuje i jak ją dostać?

liście świeżego pandanu
Fot. ©showcake/Fotolia.com

Pandan jest rośliną z Azji Południowo-Wschodniej i stosuje się ją w kuchni jako dodatek do ciast, ryżu, napojów czy mięsa. Jej liście często są substytutem wanilii. W medycynie stosuje się tę roślinę jako środek przeciwbólowy oraz afrodyzjak. Pandan stosuje się też w kosmetyce i zabiegach aromaterapii.

Czym jest pandan?

Pandan (pochutnik, pandanus) jest rośliną, którą stosuje się w kuchni, medycynie oraz kosmetyce. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i obejmuje ok. 600 gatunków podobnych krzewów i drzew. Rośnie na terenach podmokłych. Wszystkie odmiany pandanu charakteryzują się cienkim pniem, który w miarę wzrostu rozgałęzia się. Roślina ma długie liście (nawet do 10 m) i kwiaty zebrane w kolby. Owoce pandanu to zwykle jagody i pestkowce.

Pandan – zastosowanie w kuchni

Liście pandanu stosuje się najczęściej w kuchni azjatyckiej (wietnamskiej, malezyjskiej, tajskiej). Dodaje się je zwykle do zup, ryżu i potraw mięsnych. W Indiach pandan stosuje się do zawijania ryb i owoców morza. Liście rwie się też na małe kawałki i posypuje nimi potrawy jako przyprawą. Z pandanu przygotowuje się też pasty o charakterystycznym zielonym kolorze, które dodaje się do deserów czy soków. W smaku roślina ta przypomina wanilię, więc często jest jej azjatyckim odpowiednikiem. Dobrze jest dodawać ją do ciast i innych słodkości.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: słony karmel

Składniki na ciasto pandanowe:

  • 8 jaj,
  • 100 g liści pandanu,
  • 90 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 150 g mąki.

Czas przygotowania: 1 godzina

Poziom trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umyj pandan i potnij na drobne kawałki.
  • Dodaj wody i zmiksuj blenderem (lub malakserem).
  • Otrzymaną zawartość przecedź przez muślin, mocno wyciskając.
  • Nagrzej piekarnik do 175 st. C.
  • Rozdziel jajka na białka i żółtka.
  • Żółtka zmieszaj z cukrem i dodaj sok z pandanu, oliwę i mąkę.
  • Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaj 50 g cukru.
  • Połącz masę żółtkową z białkową i wymieszaj.
  • Przelej wszystko do foremki i piecz przez 45 minut.
  • Po wyjęciu odstaw ciasto, aż wystygnie.

Smacznego!

Pandan – zastosowanie w kosmetyce

Męskie kwiaty pandanu zerwane z samego rana umieszczane są w naczyniach z wodą, co umożliwia uwalnianie się z nich zmysłowych zapachów. Z tego wyodrębnia się esencję zapachową o nazwie ruh kewra. Jest to najbardziej popularny olejek stosowany w kosmetyce oraz aromaterapii. Substancja ta ma działanie relaksujące, afrodyzjakowe i oczyszczające.

Pandan – zastosowanie w medycynie

Liście pandanu stosuje się jako środek na oparzenia słoneczne oraz łagodzenie stresu. Roślinę uważa się też za rodzaj afrodyzjaku. Mężczyznom pomaga ona radzić sobie z przedwczesnym wytryskiem, a kobiety bardziej pobudza seksualnie. Z kolei napar z pandanu pomaga uśmierzać bóle głowy oraz obniżać gorączkę. W formie okładów, roślina ta przyspiesza gojenie się ran i problemów skórnych. W Azji stosuje się ją też jako środek przeciwbólowy tuż po porodzie. Indyjscy lekarze zalecają stosowanie pandanu w przypadku takich chorób, jak:

  • reumatyzm,
  • grypa,
  • świerzb,
  • ospa,
  • zapalenie wątroby,
  • chroniczny ból głowy.

Pandan – gdzie kupić i ile kosztuje?

Liście pandanu są dostępne w większości sklepów orientalnych. Za 100 g trzeba zapłacić około 11 zł. Niektóre restauracje, które mają w ofercie dania z Dalekiego Wschodu serwują potrawy z dodatkiem pandanu.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady