Przepis na pancettę – jak przygotować tradycyjny włoski boczek?

Włoska pancetta
Fot. © Andrey Starostin/Fotolia.com

Pancetta jest rodzajem zawijanego, suszonego boczku, mającego swój rodowód we Włoszech. Dojrzewa powoli w aromatycznych przyprawach, dzięki czemu ma charakterystyczny, delikatny smak. Pancettę można przygotować samodzielnie w domu lub nabyć gotowy produkt w sklepie. Długo dojrzewający włoski boczek idealnie nadaje się na skwarki i do kanapek. Dobrze komponuje się również z makaronami.

 

Pancetta jest włoskim boczkiem, przyrządzonym z mięsa wieprzowego. Zazwyczaj jest ona przyprawiania solą, pieprzem oraz różnymi przyprawami. Co istotne, Włosi pancettę jedzą na surowo w postaci cieniutkich plasterków. Wyróżnia się dwa typy tego wyrobu mięsnego: walcowaty i płaski. Pierwszy z nich charakterystyczny jest dla północnej części Włoch.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: smażone krewetki

Przepis na pancettę – włoski boczek suszony

Potrzebujesz:

  • noża,
  • worka foliowego,
  • siarki wędliniarskiej.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg boczku wieprzowego,
  • 3 łyżki stołowe pieprzu mielonego,
  • ćwierć szklanki soli kuchennej,
  • 1 łyżka stołowa ziaren jałowca,
  • 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżeczki rozmarynu.

 

Czas przygotowania: kilka tygodni (od 3 do 5)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Na początku dokładnie odetnij skórę boczku i nadaj mu kształt prostokąta. Następnie zmieszaj ze sobą przyprawy, sól, cukier i wetrzyj tę mieszankę w boczek.
  • Włóż boczek do worka foliowego, wyciśnij powietrze, a następnie szczelnie zamknij worek.
  • Worek z boczkiem wstaw na tydzień do lodówki i pamiętaj o tym, aby codziennie go obracać i odlewać zgromadzony płyn.
  • Po upływie tygodnia wyjmij boczek z lodówki, opłucz dokładnie wodą, a następnie osusz.
  • W boczek wetrzyj pieprz, a następne zroluj, w taki sposób, żeby w środku nie znajdowało się powietrze.
  • Włóż zrolowany boczek do siatki wędliniarskiej i zawieś go w chłodnym pomieszczeniu.
  • Pancettę susz minimum przez 14 dni – do czasu aż uzyska słodko-pikantny smak.

Pancetta – sposób podania

Pancettę można jeść w różnej postaci, Włosi najczęściej spożywają ją w postaci surowej. W takiej formie najlepiej dodawać ją do sałatek lub do kanapek. Z suszonego boczku można przygotować również skwarki do pierogów. Doskonale nadaje się on również do spaghetti carbonara, a także innych dań z makaronem.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady