Przepisy na kurczaka po tajsku z orzechami i serek z nerkowców. Poznaj właściwości orzechów z nerkowca

Miseczka orzechów nerkowca.
Fot. ©MovingMoment/Fotolia
Orzechy nerkowca poprawiają koncentrację i regulują krzepliwość krwi. Zmniejszają też poziom cholesterolu. Zobacz, jak przyrządzić z nich bezlaktozowy serek. Poznaj też przepis na kurczaka po tajsku z prażonymi nerkowcami.
 
Orzechy nerkowca mogą jeść nawet diabetycy. Te orzechy mają bardzo niski indeks glikemiczny – jedynie 15. Poprawiają też wrażliwość komórek na insulinę, co zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2.

Właściwości orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca mają następujące właściwości:
obniżają poziom złego cholesterolu dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym, a także wspomagają działanie układu krążenia,
poprawiają pamięć i koncentrację za sprawą witamin z grupy B,
pomagają zmniejszyć napięcie nerwowe – zawdzięczają to magnezowi i potasowi,
obniżają ciśnienie i reguluje pracę serca – tak działa potas,
• zapewniają prawidłowe krzepnięcie krwi dzięki witaminie K,
spowalniają proces starzenia się organizmu oraz działają antynowotworowo dzięki witaminom A, D i E,
• uzupełniają zapotrzebowanie na żelazo, wapń, miedź, fosfor i potas.

Wartość odżywcza orzechów nerkowca

W 100 gramach orzechów nerkowca znajduje się:
• 533 kilokalorii,
• 43,85 grama tłuszczu (w tym ponad 30 gramów nienasyconych kwasów tłuszczowych: prawie 24 gramy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i prawie 8 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych),
• 30,19 grama węglowodanów,
• 3,3 grama błonnika.

Minerały zawarte w orzechach nerkowca

100g orzechów nerkowca zawiera następujące minerały:
• 660 miligramów potasu,
• 593 miligramy fosforu,
• 292 miligramy magnezu,
• 37 miligramów wapnia,
• 12 miligramów sodu,
• 6,68 miligrama żelaza,
• 5,78 miligramów cynku.

Witaminy w orzechach nerkowca

W 100 gramach orzechów nerkowca zawarte są następujące ilości witamin:
• 1,062 miligrama niacyny,
• 0,9 miligrama witaminy E,
• 0,5 miligrama witaminy C,
• 0,423 miligrama tiaminy,
• 0,417 miligrama witaminy B6,
• 0,058 miligrama ryboflawiny,
• 34,1 µg witaminy K,
• 25 µg kwasu foliowego.

Przepisy na potrawy z orzechami nerkowca

  •  Serek z orzechów nerkowca
Składniki (na 5 porcji):
  • około 150 gramów (1 szklanka) orzechów nerkowca,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 4 łyżeczki środka żelującego agar,
  • sól.
 
Czas przygotowania: około 25 minut
Stopień trudności: średnie
 
Sposób przygotowania:
  • Namocz orzechy nerkowca w wodzie na 2-3 godziny.
  • Połącz wszystkie wymienione składniki i zmiksuj na gładką masę. 
  • Przelej rzadką masę do garnka. Doprowadź ją do wrzenia. Mieszaj cały czas. 
  • Kiedy masa stanie się gęsta i zacznie się gotować, zmniejsz płomień. Gotuj serek jeszcze 3-4 minuty.
  • Opłucz naczynie, do którego chcesz wlać serek.
  • Przelej masę do naczynia i przykryj ją folią spożywczą. Przykrycie folią sprawi, że na wierzchu serka nie powstanie twarda skórka.
  • Odstaw serek do ostygnięcia. 

Smacznego!

 

  • Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca
Składniki (na 2 porcje):
  • 160-200 gramów filetu z piersi kurczaka,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 średnia marchewka,
  • szczypiorek,
  • 75 gramów prażonych orzechów nerkowca,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól do smaku,
  • 6 łyżek wody.
 
Czas przygotowania: około 25 minut
Stopień trudności: łatwe
 
Sposób przygotowania: 
  • Umyj filet z kurczaka i oczyść go z błonek. Pokrój mięso na małe kawałki. Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją. Połóż mięso na patelni.
  • Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Dodaj składniki do mięsa i posól. Podsmaż wszystko.
  • Umyj, obierz i pokrój marchewkę w słupki. Dodaj ją na patelnię. Wsyp nieco papryki w proszku i wlej wodę.
  • Za 2-3 minuty dolej sos sojowy (bądź rybny) i ostrygowy oraz cukier.
  • Smaż wszystko na dużym ogniu dotąd, aż marchewka zmięknie.
  • W międzyczasie umyj i posiekaj szczypiorek.
  • Zdejmij patelnię z ognia i dodaj prażone orzechy nerkowca oraz szczypiorek. Orzechy możesz też uprażyć samodzielnie, kładąc je na rozgrzaną i suchą patelnię. Smaż je, aż się zarumienią.

Smacznego!

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: fasolka szparagowa z zasmażką

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje