Orzechy brazylijskie – właściwości zdrowotne. Przepis na wegańskie pesto z rukoli z orzechami brazylijskimi

Orzechy brazylijskie - właściwości
Fot. © Orlando Bellini/Fotolia.com

Orzechy brazylijskie to owoce drzewa o nazwie orzesznica wyniosła, która jest wiecznie zielona, osiąga do 50 m wysokości, a jej kwiaty mają bardzo nieprzyjemny zapach. Orzesznice wyniosłe nie poddają się uprawie i rosną wyłącznie dziko w dorzeczu Amazonki, głównie w regionie zwanym Pará w Brazylii. Z tego względu orzechy brazylijskie nazywa się orzechami para. Określane mianem brazylijskiego złota orzechy są cennym źródłem antyoksydantów oraz selenu. Jedzenie orzechów brazylijskich zmniejsza ryzyko zawału serca i poprawia jakość nasienia.

 

Orzechy brazylijskie mają bardzo neutralny smak z delikatnymi słodkimi nutami. Stanowią doskonały dodatek do różnego typu keksów czy bakaliowych mieszanek. Można je dodawać do ciast, ciasteczek, porannej owsianki, pesto i traktować jako samodzielną przekąskę.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: śledzie ze śliwką w śmietanie

Orzechy brazylijskie – działanie zdrowotne

Obecne w orzechach brazylijskich składniki odżywcze wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, m. in.:

  • zawarte w nich tłuszcze obniżają poziom cholesterolu we krwi jednocześnie pozytywnie wpływając na profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim zawałów i miażdżycy,
  • przyspieszają rekonwalescencję po chorobach i zabiegach chirurgicznych,
  • wzmacniają odporność,
  • poprawiają koncentrację i redukują stres,
  • zwalczają wolne rodniki,
  • chronią skórę przed nadmiernym przesuszeniem wspierając jej naturalny płaszcz lipidowy,
  • obniżają ciśnienie tętnicze,
  • regulują pracę układu pokarmowego,
  • wzmacniają zęby i kości, przeciwdziałają osteoporozie.

 

Orzechy brazylijskie to największe roślinne bogactwo selenu. 100 g orzechów zawiera go aż 1917 µg, co odpowiada 3000 % dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Selen jest szczególnie ważny dla układu rozrodczego – poprawia płodność i korzystnie wpływa na jakość nasienia.

Orzechy brazylijskie – kalorie

100 g orzechów brazylijskich dostarcza około 660 kcal. Niestety są to orzechy duże i ciężkie, dlatego 100 gramów to zaledwie kilka-kilkanaście sztuk.

Przepis na pesto z rukoli z orzechami brazylijskimi

Składniki:

  • 100 g orzechów brazylijskich,
  • 2-3 łyżki wody,
  • 3-4 garście świeżej rukoli,
  • sok z 1 limonki,
  • przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego,
  • 7-10 łyżek oleju rzepakowego.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 10-15 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera lub wysokiej misce. Zmiksuj, ale nie za mocno, musi być wyczuwalna tekstura orzechów.
  • Przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce.

 

Pesto z orzechów brazylijskich i rukoli jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pierogów, naleśników, kopytek lub gnocchi. Świetnie sprawdza się też w roli dipu i pasty kanapkowej.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje