Orzechy brazylijskie – właściwości zdrowotne. Przepis na wegańskie pesto z rukoli z orzechami brazylijskimi

Orzechy brazylijskie - właściwości
Fot. © Orlando Bellini/Fotolia.com

Orzechy brazylijskie to owoce drzewa o nazwie orzesznica wyniosła, która jest wiecznie zielona, osiąga do 50 m wysokości, a jej kwiaty mają bardzo nieprzyjemny zapach. Orzesznice wyniosłe nie poddają się uprawie i rosną wyłącznie dziko w dorzeczu Amazonki, głównie w regionie zwanym Pará w Brazylii. Z tego względu orzechy brazylijskie nazywa się orzechami para. Określane mianem brazylijskiego złota orzechy są cennym źródłem antyoksydantów oraz selenu. Jedzenie orzechów brazylijskich zmniejsza ryzyko zawału serca i poprawia jakość nasienia.

 

Orzechy brazylijskie mają bardzo neutralny smak z delikatnymi słodkimi nutami. Stanowią doskonały dodatek do różnego typu keksów czy bakaliowych mieszanek. Można je dodawać do ciast, ciasteczek, porannej owsianki, pesto i traktować jako samodzielną przekąskę.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z fasolki szparagowej

Orzechy brazylijskie – działanie zdrowotne

Obecne w orzechach brazylijskich składniki odżywcze wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, m. in.:

  • zawarte w nich tłuszcze obniżają poziom cholesterolu we krwi jednocześnie pozytywnie wpływając na profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim zawałów i miażdżycy,
  • przyspieszają rekonwalescencję po chorobach i zabiegach chirurgicznych,
  • wzmacniają odporność,
  • poprawiają koncentrację i redukują stres,
  • zwalczają wolne rodniki,
  • chronią skórę przed nadmiernym przesuszeniem wspierając jej naturalny płaszcz lipidowy,
  • obniżają ciśnienie tętnicze,
  • regulują pracę układu pokarmowego,
  • wzmacniają zęby i kości, przeciwdziałają osteoporozie.

 

Orzechy brazylijskie to największe roślinne bogactwo selenu. 100 g orzechów zawiera go aż 1917 µg, co odpowiada 3000 % dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Selen jest szczególnie ważny dla układu rozrodczego – poprawia płodność i korzystnie wpływa na jakość nasienia.

Orzechy brazylijskie – kalorie

100 g orzechów brazylijskich dostarcza około 660 kcal. Niestety są to orzechy duże i ciężkie, dlatego 100 gramów to zaledwie kilka-kilkanaście sztuk.

Przepis na pesto z rukoli z orzechami brazylijskimi

Składniki:

  • 100 g orzechów brazylijskich,
  • 2-3 łyżki wody,
  • 3-4 garście świeżej rukoli,
  • sok z 1 limonki,
  • przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego,
  • 7-10 łyżek oleju rzepakowego.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 10-15 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera lub wysokiej misce. Zmiksuj, ale nie za mocno, musi być wyczuwalna tekstura orzechów.
  • Przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce.

 

Pesto z orzechów brazylijskich i rukoli jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pierogów, naleśników, kopytek lub gnocchi. Świetnie sprawdza się też w roli dipu i pasty kanapkowej.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady