Idealny (i szybki) sposób na hiszpański obiad!

Fot. Paweł Płaczek - Takemycake.eu

Omlet z ziemniakami czyli hiszpańska tortilla to prosty sposób na szybki i pożywny obiad. To także patent na to, jak zrobić „coś z niczego”. Do tortilli możemy bowiem dodawać to co mamy pod ręką: różne rodzaje sera, warzywa, ryby, mięso a nawet owoce morza. Pamiętajmy jednak, że podstawa niezależnie od wariantu musi być ta sama i składać się z ziemniaków i jajek. A reszta to już tylko kwestia… waszej fantazji! 

 

Hiszpańska tortilla

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Dietetyczna sałatka z pomarańczą

(składniki na 2-3 porcje)

 

3 ugotowane ziemniaki 

2 ząbki czosnku

1 pomidor

4-5 suszonych pomidorów

4 jajka

3 łyżki gęstego jogurtu

80 g żółtego startego sera 

3-4 łyżki szczypiorku szczypiorku

sól, pieprz

 

Na oleju i maśle przesmażamy czosnek. Dodajemy pokrojone w sporą kostkę ugotowane ziemniaki i smażymy 3-4 minuty. W tym czasie w dużej misce roztrzepujemy jajka wraz z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojone suszone pomidory, 3/4 żółtego sera. Delikatnie mieszamy. Dodajemy podsmażone ziemniaki i raz jeszcze mieszamy. Na tę samą rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju. Przelewamy masę jajeczną, delikatnie ruszamy patelnią, aby całość równomiernie się ułożyła. Przykrywamy pokrywką lub drugą patelnią tej samej wielkości i na średnim ogniu smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie jajka powinny się ściąć. 

Przewracamy na drugą stronę, posypujemy resztą sera i smażymy jeszcze ok. 3 minuty. 

Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. 

 

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

 

Hiszpańska tortilla

Fot. Paweł Płaczek - Takemycake.eu


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady